Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 грудня 2008
Один день. Спорт

До Києва приїхали майстри джіу-джитсу

21:14

Україна приєдналася до держав, де займаються бразильським джіу-джитсу. До Києва приїхали майстри цього екзотичного бойового мистецтва Зе Редіола і Макс Карвало. Перший - восьмиразовий чемпіон світу, другий - шеф-інструктор школи у Будапешті. Вони удвох показали, що ж це таке - джіу-джитсу з Півдня Америки.

Зовні дещо схоже на самбо, але з латиноамериканським колоритом. Країна карнавалів і капоейри відкрилася для українців з нового боку. Вона заламує руку і намагається тиснути на шию.

Японське джіу-джитсу прийшло до бійцівської Бразилії лише у минулому сторіччі. І першими цю боротьбу опанували чоловіки з родини Грейсі. Уже понад 50 років вони перемагають на різних турнірах і далі розвивають бойове мистецтво. А з поширенням змагань зі змішаних стилів Грейсі постійно у фаворитах. Останній чемпіон - Ройс Грейсі.

Антон, майстер з кравмаги:

- Бразильское джиу-джитсу - штука достаточно легендарная, уже лет за 20 очень известна своей техничностью. Как бы так получается, что драться, кулаками махать все более-менее умеют, а когда дело до партера доходит - тут все в мелочах, в деталях.

Нині в усіх змаганнях зі змішаних стилів бразильське джіу-джитсу - обов'язковий етап підготовки кожного спортсмена. Адже більшість боїв, що починаються з ударів руками чи ногами, закінчуються "у партері" - на підлозі. І саме тут згадують спритних бразильців та вигадані ними прийоми. Тому на київський семінар завітали бійці абсолютно різних шкіл.

Юлія, майстер з айкідо:

- Мне меньше нравится капоейра, хотя это прекрасный, красивый вид спорта, но я люблю бороться, я выбрала корда-то айкидо и буду паралельно заниматься дальше бразильським джиу-джитсу.

Бразильське джіу-джитсу - молода, а головне - практична боротьба. Її універсальність набула поширення і у спецвійськах. Це бойове мистецтво опановують у ЦРУ та ФБР. А для жінок існує спеціальна програма, як дати відсіч ґвалтівникові… Навчають і того, як слабший може здолати сильнішого.

Местре Зе Радіола, учень самого Карлоса Грейсі, про Україну майже нічого не чув. Але приїхавши сюди, зрозумів, що не помилився: у залі було повно юнаків з України, Білорусі та Росії. Каже, ще побачите - років за два ми зустрінемося тут знову. І поруч зі мною стоятиме український чемпіон.

Местре Зе Радіола, майстер з бразильського джіу-джитсу:

- Мені дуже сподобалася боротьба, яку вони показали, ці хлопці швидко засвоїли основи. Потенціал у вас надзвичайно великий, тож варто розвивати майстерність, як ми робили це в Угорщині, і вже незабаром ви так само матимете своїх чемпіонів.

Поки ж бразильське джіу-джитсу тільки з'явилося в Україні. Попереду - перші змагання і перші кроки на шляху до досконалості. Адже як і будь-яке бойове мистецтво, ця боротьба гармонійно виховує і тіло, і мозок.

Євген Міхін, Сергій Дубінін, К1

Телепрограма