Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 січня 2009
Один день. Спорт

На Київщині відбувся зимовий автоквест "Тихоход"

21:03

Рекордна кількість - близько ста двадцяти екіпажів - взяли участь у зимовому автоквесті "Тихоход". По бездоріжжю Київщини вдарили 99 позашляховиків, іще 10 мотоциклів та з десяток квадроциклів. Озброєні пошуковою системою GPS, шанувальники автопригод збирали так звані "точки" - номери, намальовані фарбою. До кожного такого пункту треба було наблизитись впритул і доторкнутись рукою. На виконання завдання - 5 годин. Тому підсумки квесту підбивали пізно ввечері. Як проїхати там, де й броду немає - знає Дмитро Євчин.

На перший погляд - це виставка позашляхової техніки. Насправді ж - місце старту. Такої колекції джипів в одному місці не знайти. Тут і японські "Тойоти", і радянські УАЗи. Черга на реєстрацію у змаганнях розтягнулася на десятки метрів. Вперше у автоквесті візьме участь польський екіпаж.

Анджей Петрага, учасник автоквесту "Тихоход":

- Да, первый раз, приехал сюда в Киев по служебным делам. Узнал от ребят с работы что это такое. Приехал посмотреть, как это все выглядит. Ну как приехал, так и буду участвовать.

Далі пошук точок, боротьба з вибоїнами та з часом. Організатори квесту поділили учасників на три категорії, відповідно до класу та рівня підготовленості авто. Адже хтось змагається мало не на ралійних машинах, а хтось випробовує на міцність власний легковичок.

А вже так виглядає зразкове взяття "точки". Однією рукою пілот торкається авто, іншою - номера. Штурман це все фотографує, щоб потім показати суддям. Щоправда, ентузіазм згасає, коли на шляху починаються серйозні труднощі. В цьому випадку екіпаж дістався цілі, а от виїхати звідси - проблема. Спочатку застряг задній міст, а потім і передні колеса. Тому "Рейндж Ровер" беруть на буксир.

П'ята точка - одна з найважчих на маршруті. До неї потрібно буквально продиратись. Наблизитись на відстань витягнутої руки сюди можна тільки на квадроциклі.

Для них - це райська місцина. Поки майже тритонні позашляховики грузнуть у багні та мокрому снігу, квадроцикли прокладають собі шлях. Наприклад, у тих самих умовах непереливки екіпажу "Ниви". Колеса тільки ковзають по поверхні, а вперед не йдуть. Тож доводиться спільними зусиллями визволяти авто.

На операцію з форсування водойми наважуються тільки професіонали. Спочатку штурмани прокладають брід. Далі у бій іде важка артилерія. Авто перетворюється на криголам. Машина поволі бере висоту, і згодом штурмани фіксують взяття точки. Однак труднощі тільки попереду. Повернутись тим же шляхом і видертись нагору екіпажу не до снаги. До дерева прикріпляють лебідку, і тільки після цього машина поволі піднімається на берег.

Автоквест завершується поночі. І результатами зараз не переймаються. Зимовому відпочинку на колесах віддано всі сили.

Олександр Дмитрієв, організатор автоквесту "Тихоход":

- "Тихоход квест" в этом году собрал просто сумасшедшее количество участников, и если откровенно сказать, то непонятно почему. Просто приехали в зимний лес. В ужаснейшую погоду, в ужаснейшие условия. Приехали для того, чтобы поборотся с бездорожьем.

Телепрограма