Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 травня 2009
Один день. Спорт

У Києві пройшов "Тайфун на татамі"

21:02

У Києві відбувся міжнародний турнір з дзюдо серед юніорів "Тайфун на татамі". Помірятися силами приїхали борці з 25-ти країн. Україну представляли найсильніші дзюдоїсти у віці 17-19-ти років. Упродовж двох днів спортсмени визначали найкращих у 16 вагових категоріях. За подіями на татамі спостерігав - Ростислав Цуркан.

Борці обмінюються традиційним поклоном, і після команди "хаджиме" починається поєдинок. Коричневий пояс показує, що перед нами кандидат у майстри спорту, синій - на сходинку нижче. Чорний носять лише майстри спорту. У перервах між боями спортсмени відточують прийоми і розминаються. Дзюдо - контактний вид спорту, тому травм не уникнути.

Ростислав Цуркан, журналіст:

- Турнір "Тайфун на татамі" став трампліном у Великий спорт для багатьох дзюдоїстів. Більшість призерів цих змагань стали переможцями європейських та світових турнірів.

Найцікавіше - фінали. На татамі зійшлися українець Артем Булига і спортсмен з Франції. Артем проводить чистий кидок - однак його не зараховують - борці вийшли за межі татамі.

Артем Булига, переможець турніру "Тайфун на татамі":

- Я в прошлом году тоже выиграл этот турнир, тоже 66 килограмм, но в этом году было потяжелее. Не знаю, может потому что много веса гоняю, тяжело физически. Ну, очень важная победа для меня.

Золото" змагаються молдавський спортсмен і українець. Молдаван проводить прийом - його візаві рятує лише спритність. Друга спроба: від кидку на спИну борець рятується стійкою на голові. А ось і відповідь - кидок, який дарує українському спортсмену іпон - чисту перемогу. За боями уважно спостерігає олімпійський чемпіон з іншої боротьби - греко-римської - В'ячеслав Олейник.

В'ячеслав Олейник, олімпійський чемпіон з Греко-римської боротьби:

- Мне очень нравится сам вид борьбы - дзюдо. Это настолько быстротечный вид спорта, потому что могут выйти довольно таки высокого уровня спортсмены, но сам поединок может продлится несколько секунд за счет того, что оба спортсмена настроены на победу, и схватка может быть непредсказуемой. И борьба в одежде, скажем так, мое личное мнение - она очень применима на улице.

А ось фінальний двобій найтитулованішої української спортсменки - Ірини Кіндзерської. Її називають головною надією нашої жіночої збірної. У фіналі дівчина перемогла співітчизницю і виграла третій поспіль міжнародний турнір.

Василь Волошин, старший тренер збірної України серед юніорів:

- Здесь полностью представлена сборная команда страны, полностью с 1-го по 7-е место, то есть семерка, скажем так сборной страны. То есть это для сборной страны это является этапом подготовки, к этим стартам - чемпионату Европы, чемпионату мира.

Цього року "Тайфун на Татамі" з міжнародного турніру класу "А" став турніром топ-групи. У світі проводиться лише 7 змагань такого рівня.

Ростислав Цуркан, Олексій Стеченко, К1

Телепрограма