Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 червня 2009
Один день. Спорт

День народження пенальті

21:02

Сьогодні день народження футбольного пенальті. Більше ста років тому ірландський голкіпер Вільям Мак-Крам вигадав спосіб карати за порушення правил біля воріт - ударом з 12-и ярдів. Цей винахід припав до душі британцям. І за рік експерт із футбольних правил Джон Пенальті затвердив нововведення. Тоді одинадцятиметрові - призначали тільки за гру рукою у воротарському майданчику. Якою буває футбольна лотерея тепер - дізнавався Дмитро Євчин.

Доленосні одинадцятиметрові

Пенальті ламають кар'єри. Наприклад, Роберто Баджо став заручником єдиного удару з позначки. У фіналі чемпіонату світу 94-го італієць промахнувся. Титул дістався бразильцям, а вдома Баджо нещадно розкритикували. Щоправда, італійським фанам ще гріх жалітися. В Англії з пенальтістами взагалі катастрофа. Ось так не реалізував свого моменту Стюарт Пірс, а збірна Англії не вийшла у фінал мундіалю 90-го. За шість років те саме. Знову у півфіналі і знову в матчі з німцями команду підвів Гарет Саутгейт. Тепер Англія пролетіла повз фінал Євро. Останній антигерой Альбіону - Девід Бекхем. Такого невдалого удару від нього вже точно не чекали. Цього разу Англія не потрапила до півфіналу Євро-2004. Журналісти зацькували Бекхема. Газети друкували фото величечезного крота, котрий завадив півзахисникові пробити. Тепер подивіться на цей м'яч - саме його Бекхем тоді не забив. Він пішов з молотка за 3 з половиною мільйона євро.

Пенальті імені Антоніна Паненки

Запам'ятайте цього вусаня. Саме через нього у вболівальників щороку додається сивини. На Євро 76-ть півзахисник збірної Чехословаччини Антонін Паненка технічно підсік м'яч над голкіпером команди ФРН. М'яч поволі закотився у ворота. Цей фокус став популярним. Наприклад, на Євро-2004 трюк повторив нападник португальців Елдер Поштіга. Голкіпер збірної Англії Девід Джеймс стрибнув у кут. А м'яч зрадницьки опустився "парашутом" за лінію воріт. Відтоді про такі удари кажуть. Свій Паненка є у збірної України. В одній восьмій фіналу чемпіонату світу 2006-ть Артем Мілевський зіграв на публіку. Познущався з воротаря швейцарців Паскаля Цубербюллера.... і нервів українських фанів.   

Кумедні удари з "позначки"

Буває й таке у футболі, що удари у стилі Паненки - дитячі забавки. Зокрема, погляньте, як розважається на тренуваннях лідер Роми - Франческо Тотті. "Імператор" вчиться забивати одинадцятиметрові, увага, п'ятою. До речі,"...виходить, м'яч у сітці. За бажанням пенальті можна й розігрувати. Щоправда, у матчі молодіжних збірних Португалії та Капо Верде - фокус не пройшов. Захисник встиг перехопити м'яч. Зате виходило у Йогана Кройфа. Одного разу "Летючий голландець" саме так відзначився за Аякс. Хай там як, а пенальті, - це завжди вибух адреналіну. Іноді радощам немає меж. Настільки, що гравці пролітають повз героя матчу.

Телепрограма