Головна Мапа сайту Контакти
RSS
28 липня 2009
Один день. Спорт

Одна історія. Три найгучніші дискваліфікації останніх років

21:02

25 років тому в Лос-Анджелесі стартувала літня Олімпіада. Саме там уперше в історії дискваліфікували легкоатлета за вживання допінгу. Срібний призер у бігу на 10 тисяч метрів Марті Вайніо був позбавлений здобутої медалі. Гіркий приклад фіна не був показовим для його колег - легкоатлети продовжують попадатися на заборонених препаратах. Дуже часто це якраз чемпіони та призери Олімпійських ігор. Три найгучніші дискваліфікації останніх років - в "Одній історії".

2007. Американка Меріон Джонс за ґратами і без медалей

Меріон Джонс була унікальною атлеткою. Її здібності дозволяли виступати у спринтерських дисциплінах та стрибках у довжину. Завдяки своїй широкопрофільності вона виграла п'ять золотих медалей на Олімпіаді в Сіднеї. Через сім років виявилося, що не лише талант приносив американці чемпіонство. У США розсекретили потужну допінг-лабораторію. Серед її клієнтів була і Джонс. Атлетка довго не визнавала своєї причетності й навіть збрехала в суді. За це отримала по повній. Медалі в неї відібрали та ще й на півроку кинули за ґрати.

2008. Американець Тім Монтгомері повернув золоту медаль

Наприкінці дев'яностих одним із найпомітніших спринтерів був Тім Монтгомері. В його активі - світовий рекорд на стометрівці та золото в естафеті на Олімпійських іграх у Сіднеї. В новому столітті американець вплутався в неприємності. Спочатку його на два роки дискваліфікували за вживання допінгу та анулювали рекорд. Згодом впіймали на відмиванні грошей та розповсюдженні героїну. Монтгомері отримав п'ять років позбавлення волі. Вже за ґратами невдаха зізнався, що сіднейське золото здобув нечесно. У ті часи він зловживав тестостероном і гормонами росту.

2008. Українку Людмилу Блонську дискваліфікували довічно

Подвійний тріумф семиборок Наталі Добринської та Людмили Блонської недовго був окрасою українських здобутків на пекінській Олімпіаді. І якщо золото так і лишилося в скарбниці збірної, то срібло довелося повертати. Допінг-проба Блонської дала позитивний результат. До кінця Олімпіади українка втратила і нагороду, і кар'єру. На вживанні заборонених препаратів її зловили не вперше. Вердикт у таких випадках дуже суворий - довічна дискваліфікація.

Телепрограма