Головна Мапа сайту Контакти
RSS
28 липня 2009
Один день. Спорт

Забуті футбольні клуби. МФК "Миколаїв"

21:05

Телеканал К1 продовжує розповідати про клуби, які в історії вітчизняного футболу мали честь пограти у вищій українській лізі. В останньому сюжеті серіалу "Забуті клуби" мова піде про МФК "Миколаїв". Клуб, заснований ще 1920-го року, вважається найстарішим серед нині існуючих в Україні. В елітному національному чемпіонаті південна команда провела чотири сезони. Але найвище досягнення - це лише 13-те місце в турнірній таблиці.

Найкращим бомбардиром миколаївської команди за весь період її виступів в українських чемпіонатах був Руслан Забранський. 92-го року цей футболіст переїхав зі Львова до Миколаєва і протягом шести сезонів незмінно виступав за "корабелів". На цих кадрах - голи Забранського у ворота "Дніпра", "Чорноморця" та інших команд вищої та першої ліги. Усього на рахунку форварда 75 забитих м'ячів.

Руслан Забранський, гравець ФК "Миколаїв" (1992-1998):

- Стадион, когда мы играли в Высшей лиге, был практически заполнен, даже было больше, чем он вмещает. Потому что обыгрывали такие команды, как "Черноморец" - 1:0, "Таврия", Симферополь - 3:2, и Запорожье, и "Днепр", и в принципе, чуть постоянно не хватает, не получается. Вот-вот уже должно получаться, и меняется либо власть в городе, либо выборы, либо еще что-то, и команда опять опускается в первую или еще хуже.

Після закінчення кар'єри футболіста Руслан Забранський залишився в Миколаєві й зараз працює директором дитячої футбольної школи.

На цьому стадіоні грали і "Авангард", і "Суднобудівник", і "Евіс", і ФК "Миколаїв". Під такими назвами головна команда південного міста намагалася пробитися до еліти вітчизняного футболу. Сьогодні разом з реконструкцією стадіону місцевий клуб ставить і нові завдання.

Директор стадіону - Леонід Калугер - особисто опікується будівництвом на центральній спортивній арені Миколаєва. Замість дерев'яних лавок, які відслужили майже 45 років, з'являються індивідуальні пластикові сидіння. Для освітлення стадіону тут встановлять ось такі чотири мачти. А для футболістів у підтрибунному приміщенні вже збудовані сучасні комфортабельні роздягальні. Повну реконструкцію планують закінчити 2012-го року.

Леонід Калугер, директор стадіону МФК "Миколаїв":

- Мы проводим реконструкцию в условиях действующего стадиона. Мы не приостановили спортивную деятельность стадиона. В настоящее время на стадионе проводятся все игры команды, все тренировки команды проводятся, и, естественно, все зрители здесь. Но единственное неудобство, что мы их пока размещаем только на тех местах, где они есть.

У середині минулого сезону команду, яка грає в другій українській лізі, очолив Михайло Калита. Це вже друге повернення тренера до "Миколаєва". Цього разу керівництво клубу поставило тренерові складне завдання - за підсумками сезону команда повинна вийти до першого дивізіону. Чемпіонат другої ліги стартує вже завтра, втім, тренер не хоче робити ніяких прогнозів на сезон.

Михайло Калита, головний тренер МФК "Миколаїв":

- В Николаеве уже давно соскучились по футболу, хотят видеть красивый футбол. А для того, что бы сделать хорошую команду, добиться хороших результатов - нужно время. Но вы знаете, на сегодняшний день люди соскучились и хотят его сейчас. Поэтому вот эта ответственность немного так давит.

Калита вже має досвід виконання таких завдань. 2008-го року він допоміг Степанові Юрчишину вивести ФК "Львів" до Вищої ліги. Чи зможе наставник "миколаївців" повторити цей успіх як головний тренер - покаже сезон.

З Миколаєва Сергій Поліщук, Андрій Ванін, К1.

Телепрограма