Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 вересня 2008
Один день. Україна

Умови у Бородянському притулку для тварин залишають бажати кращого

21:08

Цей матеріал розпочався як справжній детектив - до редакції зателефонував невідомий і заявив, що може надати докази того, що в одному з притулків для тварин на Київщині чиняться жахіття: собак не годують, утримують у жахливих умовах, б’ють і навіть убивають!

Докази пообіцяли надати днями. І нарешті групу журналістів відвезли на екскурсію до Бородянського притулку для тварин, до речі, одного з найбільших у країні. То в яких умовах насправді утримують собак, бачив Веніамін Трубачов.

У Бородянський притулок для тварин так просто не пройдеш - за великими залізними дверима сувора охорона.

Охорона:

- Мені завідуючий сказав нікого не пускати.

За півгодини нас таки пускають на територію притулку для собак. Саме сюди звозять виловлених на вулицях Києва псів.

Тамара Тарнавська, президент міжнародної організації "SOS":

- Тварина знаходиться у вологому приміщенні, дуже погане освітлення, без кліматизації, з дуже поганим харчуванням і невідомо який час. Тварини продовжують знищуватись, напевно не так масово як було це раніше.

Вольєрів тут лише сотня. А собак близько п’ятисот. Двісті з них на постійному утриманні. Всіх інших привозять на стерилізацію, потім знову випускають.

Анна Гориніна, заступних директора з організаційних питань Бородянського притулку для тварин:

- Я мою вольеры, я заместитель директора, я - вот видите - каждый день в перчатках, в грязных брюках, я таскаю собак на руках, я кормлю послеоперационных собак, я их обрабатываю. Нельзя говорить, что они сейчас заброшены, я для этого сюда и пришла. Да, сейчас они все буду прыгать, будут проситься, но собак здесь не убивают.

У притулку скаржаться на брак фінансування. Він фактично тримається на благодійних внесках і на плечах волонтерів.

Анна Гориніна, заступних директора з організаційних питань Бородянського притулку для тварин:

- У меня практически все 350 собак, сколько я могу, настолько их охватываю, у нас выгуливаются все животные, у нас животные лечатся, у нас животные оперируются, это прецедент, в истории Бородянки никогда не оперировали животных.

Лікують чотирилапих ось у такому кабінеті. Це операційна. Тут повна антисанітарія - брудна підлога, на столах інструменти і мотузки. У притулку для тварин собак тримають ось у таких вольєрах. Це звичайна залізна клітка з бетонною підлогою.

Усі ці пси виловлені на вулицях, їх іще пошепки називають "смертниками". Вони тут уже більше року, і шансів вийти звідси практично немає. Раніше їх просто присипляли, але зараз діє мораторій на знищення собак. Тож доживати віку доведеться тут.

Ігнат Трохименко, інструктор-кінолог Бородянського притулку для тварин:

- Эти собаки остались здесь после того как была отменена городская программа эвтаназии, сейчас они здесь живут на постоянном месте жительства. Мы их активно предлагаем людям, иногда забирают пару собак в месяц. Но в основном они останутся здесь навсегда.

А цих собак здали їхні власники. Таких псів забирають частіше. Тут є бультер'єри, стафи та ротвейлери. У кожного своя кличка. Годують тварин один раз на день, дають кашу з кістками і наливають води. 

Ігнат Трохименко, інструктор-кінолог Бородянського притулку для тварин:

- У проблемных собачек, как у вот этой вот собаки, у них есть шансы обратно вернуться в семьи, но с ними нужно позаниматься, чтобы с хозяевами дальше не было никаких споров.

Щоб забрати собаку, треба заплатити від тридцяти до двохсот сорока гривень. Залежно від породи. Також треба мати із собою повідок, нашийник і власний транспорт. Але сьогодні по котрусь із собак так ніхто і не приїхав.

Веніамін Трубачов, Євген Сакун, К1.

Телепрограма