Головна Мапа сайту Контакти
RSS
16 лютого 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Оце так професія! Зоопсихолог

22:06

Любителі екзотики ставляться до рідкісних тварин як до чергового експонату у власній колекції. І найчастіше не замислюються, що відчувають їхні в'язні, коли переходять із рук в руки.

К-1 продовжує серіал "Незвичні професії". Цього разу - про людей, що знають мову тварин. Зоопсихологи зрозуміють ваших домашніх улюбленців з напівпогляду, розкажуть, про що ті мріють і що, власне, думають про вас. Поради від знавця собачих душ - у сюжеті Тетяни Козирєвої.

У Айни стабільна психіка - вона не кидається на собак, дітей та спортсменів. Собака, що не проявляє агресії - член родини чи не єдиного у Києві зоопсихолога.

Вже п'ять років як він приборкав норовливий характер цієї кавказької вівчарки.

Сергій розуміє домашніх улюбленців з напівпогляду. Рухи і пози говорять йому, що саме хоче чотирилапий друг.

Про першу зустріч із собакою зоопсихолог розповідає як про ритуал, адже зазвичай для непосвячених таке знайомство закінчується невдало.

Cергій, зоопсихолог:

- Стараемся ее погладить, а животное воспринимает это как угрозу. Вы должны протянуть руку животному - дать ее обнюхать. Тогда не будет опасности укуса. Отряхивание - это сигнал на собачьем языке, который обозначает примирение.

Усі проблеми із хвостатими друзями - від того, що власник сприймає свого улюбленця як рівного собі. Це збиває собаку з пантелику, і зрештою його дезорієнтує - не зрозуміло "хто у домі господар"? Будь-яка ініціатива у спілкуванні з собакою, зі слів зоопсихолога, мусить йти від людини.

Cергій, зоопсихолог:

- Когда мы приходим домой, собака к нам - и мы тут же ее гладить - сообщаем тем самым, что мы ниже ее статусом.

Прояви надмірної любові зоопсихолог трактує не так, як до того звикли звичайні обивателі.

Cергій, зоопсихолог:

- На самом деле это инстинктивное поведение, связанное со встречей того, кто ходил охотиться. И для того, чтобы вам срыгнули с желудка то, что вы наохотились, нужно полизать уголки рта. Животное лижет вас - оно не целует. Просит: срыгни мне, ты же был на охоте, а я сидел здесь один.

Зоопсихолог або фізіолог вищої нервової діяльності - не просто дресирувальник. Він має за плечима спеціальну освіту, а відтак не порадить нічого лихого.

Cергій, зоопсихолог:

- Вот когда собака проявляет агрессию, дрессировщик говорит: "Вы возьмите ее на петлю и повесьте через сук дерева, и побейте ее, чтобы она знала, кто в доме хозяин".

Агресію агресією не заспокоїти. Не даремно кажуть - "собака буває кусачою лише від життя собачого".

Тетяна Козирєва, Дмитро Монархов, К1.

Телепрограма