Головна Мапа сайту Контакти
RSS
28 квітня 2009
Один день. Україна

Юристи оголосили війну "Візиру"

21:09

Червоне світло для "Візира". Зупинити радіохвилі вимірювача швидкості взялися українські юристи. До судових залів Державтоінспекцію вже запросили адвокати з Донецька, Харкова та Львова. Адміністративний позов з вимогою заборонити використання "Візира" сьогодні віднесли і київські правозахисники. Що закидають українські адвокати ДАІ - знає Тетяна Штан.

Тетяна Штан, журналіст:

- Водїі довіряють спідометру, працівники ДАІ – "Візиру". На чиєму боці правда тепер визначатимуть у судах.

Автомобілі у Тетяни Чурікової виходять гірші, ніж у листах щастя, проте аргументи переконливіші. "Візир" фіксує швидкість на відстані п'ятисот метрів, а фотографує на ста - якщо увімкнути режим "найшвидша ціль". Прилад зафіксує швидкість порушника, але сфотографує машину, яка опинилася найближче.

Цей недолік приладу науково обгрунтував харківський учений - Роман Павлович - тепер це головний аргумент, з яким юристка збирається до київського суду.

Тетяна Чурікова, юрист:

- Это подтверждение квалификации Павловича Романа - это частично копии документов, на которое он ссылался.

Ця папка - впевнена Тетяна - дасть Візиру червоне світло. Наступний документ взагалі ставить під сумнів законність застосування приладу. Це лист-відповідь від Державної служби спецзв'язку та захисту інформації - виявляється, тут вимірювач сертифікації не проходив.

"Пристрій автоматичної фіксації "Візир" органами ДАІ для проведення експертизи не надавався. Згідно із законодавством України використання засобів захисту інформації в автоматизованих системах вважається легальним, якщо вони мають документальне підтвердження своєї відповідності вимогам. На цей час зазначених документів ані Пристрій, ні бази не мають".

Тетяна Чурікова, юрист:

- На сегодняшний день мы не знаем можно ли там менять скорость или дату или нет или иные показатели отображенные в фоторапорте.

Засумнівались у правдивості фотографій і харківські юристи. Ось такі світлини побачив у своєму листі щастя їх клієнт - на фото заправка рухається зі швидкістю 66 км на годину - тепер це головний аргумент. Весь пакет документів вони вже віднесли до суду - перше засідання за три тижні.

Юрій Аксьонов, юрист:

- Если судебная экспертиза Подтвердщит наши догадки озвученные мы дали в икске требование в качестве у нас выступает запрет фоторадара "Визир" к привлечении ответственности.

Тетяна Чурікова, юрист:

- Мы тоже будем требовать такую экспертизу и мы готовы платить за нее.

Папку Тетяни увінчує власне сам позов. До окружного адміністративного суду юрист іще несе клопотання заборонити до розгляду справи використання Візиру.

Тетяна Чурікова, юрист:

- Наш позов прийнято тепер будемо очікувати ухвалу суду про прийнята до впровадження.

У Державтоінспекції погодилися завтра відповісти на Ваше питання. Можливо, Ви хочете поставити своє? Напишіть його нам. Це можна зробити на нашому сайт на сторінці "Запропонуйте тему для сюжету" . І ми зможемо порушити це питання у розмові з керівництвом ДАІ.

Тетяна Штан, Світлана Шекера, Володимир Дєдов, Олександр Яновський К1.

Телепрограма