Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 травня 2009
Один день. Україна

Під Києвом відтворили битву Червоної армії з військами Вермахту

22:06

Війська Першого українського фронту нині з'єдналися з союзниками та розгромили німецькі передові частини. Під Києвом відтворили битву Червоної армії з військами Вермахту біля містечка Штольберг. Події відбуваються за лічені дні до перемоги. Відновити батальні сцени з'їхались ентузіасти з України, Росії, Білорусі та Польщі. Загалом більше 400 людей. Задіяли авіацію, танки та бронетехніку. Свідком боїв став наш кореспондент Веніамін Трубачов.

Війська Червоної армії разом з союзниками англійцями атакують підрозділи Вермахту. Німецькі частини тримають оборону і захищають церкву. Сотні солдатів з обох боків сходяться у битві ось на цьому полі.

Церква - своєрідний центр нацистського угруповання. Спершу позиції німців обстрілюють з бомбардувальників. Літаки проносяться прямо над базами Вермахту. Десятки вибухів - це вже почалася активна фаза нападу. Німці відстрілюються з табельної зброї.

Євген Забояркин, учасник реконструкції бою:

- Оружие - немецкий автомат МП-40, который стоял на вооружении немецкой армиии, автомат Фольмера стоял на вооружении немецких моторизованых частей, командиров Вермахта, подразделений Вафен СС и экипажей бронемашин.

Поки нацисти перегруповуються, з тилу нападають війська союзників: англійців та американців. Їхні кулеметні черги стають повною несподіванкою. Реконструктори бойових дій настільки сильно входять у роль, що навіть вивчили усі заслуги іноземних підрозділів, у яких зараз воюють.  

Олексій Бєлов, учасник реконструкції бою:

- Шотландский полк Камерон, дивизия 51, воевали от Франции, Египта, и Франция, и Германия в том числе, одна из самых боевых частей.

Радянська артилерія веде прицільний вогонь прямо по центру німецьких укріплень. А солдати віроломно проривають лінію оборони. Тож доходить навіть до рукопашної. Але переважають позиційні гарматні обстріли.

Німці зазнають втрат, але на підмогу приходить ще сотня солдатів, тож вони залягають в окопах та чинять опір. Щоб остаточно переломити битву, Червона армія пускає у хід танки.  

Олег Козак, учасник реконструкції бою:

- Это техника, она выхолощена, это техника боевая, второй танк прошел войну, первый застал ее, но как бы в конце.

На всіх учасниках військової реконструкції форма та обладунки часів Другої світової. Від касок до чобіт - усе автентичне, з минулого, нічого сучасного. Це обов'язкова умова організаторів. Навіть із цією зброєю у руках воювали на справжньому фронті.

Костянтин Семьонов, учасник реконструкції бою:

- На мне высококачественная копия униформы, носившейся в то время, в данном случае речь идет о 23-м добровольческом гренадерсоком полке СС, который входил в состав 11-й дивизии Норд, которая очень отличилась в боях 43 года, в основном на территории Германии.

У кінці битви воїни Червоної армії прориваються та з'єднуються з силами союзників з антигітлерівській коаліції. Німці здаються, а над полем бою майорить червоний прапор перемоги.

Денис Рябих, учасник реконструкції бою:

- На войне, как на войне, пожевал песок, позвенела каска - все просто чудесно.

У фіналі командири противників наказують - мертвим та пораненим встати. Й солдати підіймаються. Таке може бути лише у переможній показовій війні. Де поділ на ворогів умовний, а жертв просто немає.

Веніамін Трубачов, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма