Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 червня 2009
Один день. Україна

"Тарапунька" Юрій Тимошенко відзначив би 90 років

21:06

90 років тому народився легендарний український сатирик Юрій Тимошенко. У Радянському Союзі його знали під сценічним псевдонімом "Тарапунька". Разом зі "Штепселем" Юхимом Березіним вони склали блискучий дует - простодушного, але метикуватого українця - і розважливого росіянина. Штепсель і Тарапунька завоювали всенародну і всесоюзну популярність - і на багато років уперед запрограмували вітчизняну естраду. Про нерозлучну пару - наш наступний сюжет.

Тимошенко і Березін
Тарапунька і Штепсель

"Тарапунька" Юрій Тимошенко і "Штепсель" Юхим Березін познайомились у Київському театральному інституті. У гуртожитку вони вжили в одній кімнаті - так народився союз на все життя. Під час війни юнаки розважали бійців частушками, а потім Тимошенко читав монологи як Бублик. Зрештою він узяв псевдонім Тарапунька - є така річка на Полтавщині, звідки він родом. А прізвисько Штепсель причепилося, коли Березін грав електромонтера.

Тарапунька і Штепсель
Всесоюзна слава

Сучасній молоді їхні імена майже нічого говорять, а 40 років тому їх знав увесь Союз. Фантастично популярних сатириків щороку запрошували на новорічний Блакитний вогник. Тарапунька інколи навіть забував слова, тож Штепсель підказував. Виходив чудовий експромт.

Тарапунька і Штепсель
Сміливий дует

Дует простакуватого, але дотепного українця, і розсудливого росіянина якнайкраще уособлював братерство народів СРСР. Вони служили знаряддям пропаганди і висміювали гнилий Захід.

За таку класову свідомість їм дозволяли викривати і вітчизняні недоліки. За мірками тих часів їхні виступи були не просто сміливими - ризикованими. Партії вони не чіпали, а висміяти міністра могли запросто.

Телепрограма