Головна Мапа сайту Контакти
RSS
8 червня 2009
Один день. Україна

Автомобільні ломбарди набувають популярності

22:02

Де б перепозичити, аби перевіддати? - Ця теза під час кризи стимулювала розвиток ломбардів в Україні. Отак, столичні позичальники можуть дати гроші під заставу практично будь-якого товару - від золота до квартир. Неабияка популярність - і в авто-ломбардів. Вони існують як легальні, так і підпільні. Як дають гроші... і забирають машини - знає наш кореспондент Веніамін Трубачов.

Якщо швидко потрібна велика сума грошей - їх можна отримати в авто-ломбарді, заклавши свою машину. Приміром, ось цей автомобіль лише новенький коштує 20 тисяч доларів, кредитори на руки за кілька годин дадуть половину вартості машини, але під захмарні відсотки.

Від п'яти до десяти процентів на місяць бере Вадим Антонов. Він керівник одного зі столичних авто-ломбардів. Ставка залежить від вартості машини: чим дешевший автомобіль, тим більший відсоток. Умови не фіксовані, тож можна торгуватися.

Вадим Антонов, керівник компанії "Київський автовикуп":

- Как правило, продлевают, продлевают и оставляют по жизни как получается, машина, попавшая в ломбард, на 98-95 процентов там остается, потому что когда человек идет на такой ход и закладывает машину, у него совсем уже все плохо.

На період позики авто забирають. Воно зберігається на спеціальній парковці з охороною або у гаражі. Зазвичай, клієнт навіть не знає, де його машина. Автомобілі від п'яти до ста тисяч доларів стоять за дверима цих боксів, але знімати їх не дозволили.

Ігор Луценко, економіст:

- Крім того, у вас є ризик, що якщо виникнуть якісь фінансові проблеми, ніхто з вами не буде так би мовити цяцькатись, автомобіль через деякий час продадуть. У вас є якийсь період його викупити, але потім його продадуть.

В авто-ломбардах довідок про доходи не вимагають. Лише одна обов'язкова умова: власник має зняти машину з реєстрації. Щоб у разі фінансових проблем у клієнта його авто безперешкодно можна було продати. Також укладаються у нотаріуса два договори: застави та позики. Але нелегальні дільці можуть й обманути.

Михайло Ілляшев, адвокат:

- Інколи основне завдання такого ломбарду - це спіймати тебе на порушенні умов договору між фізичними особами і скористатись нагодою забрати твій автомобіль, і мова не йде про те, що це ломбард, мова йде про те, що одна людина позичила іншій людині гроші, а та віддала в заставу їй автомобіль і ще й дала довіреність на відчуження цього автомобілю.

У договорі має бути чітко виписано, коли можна остаточно забрати чи продати автомобіль клієнта. Угоду можливо й оскаржити - як таку, що укладена внаслідок збігу тяжких обставин. Але довести це в українських судах практично нереально. Тож все одно доведеться попрощатись зі своїм автомобілем, навіть у разі мінімальних порушень угоди.

Веніамін Трубачов, Володимир Дєдов, Олександр Пономарьов, К1.

Телепрограма