Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 червня 2009
Один день. Україна

На Кіровоградщині демонтували пам'ятник Шевченку і тризуб

22:07

До нас звернувся наш глядач, який повідомив, що у селищі Голованівськ демонтували пам'ятник Шевченку і тризуб. Таке рішення буцімто ухвалила місцева рада. Ми не повірили і для розслідування відрядили на Кіровоградщину наших кореспондентів. Тетяна Козирєва шукала правду.

Замість серпа і молота тут був тризуб. Демонтували його вночі за рішенням сільської ради. Тієї ж ночі на іншому кінці вулиці Леніна зникло погруддя Тараса Шевченка. Залишився тільки постамент.

Ось таким пам'ятник був раніше - стояв перед казначейством. Куди подівся - ніхто не знає.

Дмитро Задорожний, старший державний виконавець ВДВ Голованівського району:

- Ми прийшли на роботу - зранку я звернув увагу, що пам'ятник Шевченка розмальований чорною фарбою і надбитий кінчик носа. А потім на другий день прийшли - вже немає. Чи демонтували, чи що - не можу сказати.

Навіть у сільській школі імені того ж таки Шевченка про демонтаж - чи то пак зникнення - нічого конкретного сказати не можуть. Аби з'ясувати, хто і куди прибрав Кобзаря, директор телефонує начальникові відділу освіти.

Ольга Томашевська, директор школи №1 імені Тараса Шевченка (Голованівськ):

- Михайло Анатолійович, я прощу вибачення - тут приїхали з телебачення, питають, куди забрали пам'ятник Шевченка? Я кажу, що на реставрацію, але не знаю куди і хто. Ну попросимо у них пробачення - скажемо, що не знаємо - а що ж. Каже, що забрали на реставрацію, але не було часу цікавитися. Я думаю, що селищний голова знає.

Факт демонтування пам'ятника Шевченку у сільській раді коментувати нікому. Голови села на місці немає.

Законність рішення сільської ради про заміну тризуба радянською символікою прокуратура на камеру коментувати не бажає. Прокурор, як і сільський голова, - у Кіровограді. На місці - лише помічники.

Не хоче на тему незаконного демонтажу спілкуватися з пресою і начальник Голованівського райвідділу МВС у Кіровоградській області.

Рішення про заміну державної символіки серпом і молотом цьому пам'ятнику сільська рада ухвалила не з власної волі - припускає настоятель церкви Київського патріархату. Храм всього лиш за кілька метрів від пам'ятки.

Отець Василій, настоятель церкви Київського патріархату:

- Я впевнений, що в цьому мають свою роль олігархи, тому що звичайні люди - районна чи сільська рада, я впевнений, що на них хтось подіяв. Для чого? Давайте скажемо по-простому: понта раді. Людина, яка володіє нашими землями і нашим селом, хотіла просто прикольнутися.

І хоч отцю Василю погрожували розправою, він єдиний, хто про цю ситуацію на камеру говорив відкрито. Відсутність же коментарів від представників офіційних установ - також коментар.

Тетяна Козирєва, Віталій Коваленко, К1.

Цікаво, що в селищній раді, яка проголосувала за заміну тризуба серпом і молотом, немає жодного депутата-комуніста - для такого це було би принаймні логічно. Лише один - соціаліст, п'ятеро - самовисуванців. Усі інші - представники партій та блоків, які вважають себе українськими і демократичними.

Ми вирішили запитати юриста - що загрожує тим, хто паплюжить державну символіку? Відповідь однозначна - штраф і термін.

Олеся Ящук, юрист:

- Если данный памятник имеет какие-то признаки государственной символики, будь-то герб или флаг, то может быть ответственность как надругательство над государственной символикой, совершенное публично, это стало объектом, видимым для окружающих лиц, также предусматривается ответственность в виде штрафа либо ареста до 6-ти месяцев.

Щоправда, рада - орган колегіальний, і депутати за своє рішення жодної відповідальності не нестимуть.

Тоді, можливо, відповідати доведеться голові сільради. Хоча, найімовірніше, покарають робітників, які власне й демонтували символ.

Телепрограма