Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 червня 2009
Один день. Україна

Битва за Полтаву. Нова жертва

22:04

Думаємо про майбутнє і не забуваємо про видатні події минулого. Ми продовжуємо серіал "Битва за Полтаву". Баталії, схоже, тривають досі. Принаймні є нова жертва - глядач. Перед ним не відтворять один з епізодів битви. Заявки подали військово-історичні клуби з різних країн. Однак в останній момент саму виставу скасували.

Виявляється, можновладці наголосили - вони проти будь-яких шоу 27 червня. Мовляв, річницю слід провести у жалобі за загиблими в битві.

Реконструкцію фрагменту полтавської битви мали показати під стінами поки єдиного відновленого редуту армії Петра Першого. Уже почали споруджувати трибуни для близько двох тисяч глядачів. Однак, як виявилося, тепер людям покажуть не те, як виглядала битва насправді, а театралізоване дійство під керівництвом місцевого режисера.

Олекса Руденко вже 15 років відтворює батальні сцени. Демонструє книжку шведського автора - одного з тих, хто планував приїхати до Полтави. Тут описані прапори армії Карла Дванадцятого. Такі стяги мали вперше за 300 років з'явитися під Полтавою. Однак два роки підготовки скінчилися нічим.

Олекса Руденко, організатор військово-історичного фестивалю "Полтава-2009":

- Не було підписано жодного офіційного документу. І власне кажучи через те, що на рівні міста не було вирішено жодного питання, то ми зрозуміли, що нас там ніхто не чекає.

З останніх подібних фестивалів в Україні Олекса Руденко з колегами відтворювали епізод другої світової. Справжня зброя, тільки набої - холості. Провести подібне дійство під Полтавою коштувало близько півмільйона гривень.

Але гроші місто так і не перерахувало. Мер пояснює - від проведення фестивалю в останній момент відмовився сам організатор.

Андрій Маяковський, міський голова Полтави:

- Ми не мали можливості побачити сценарій, і навіть зустрітися з ним. Мені здається, що він від нас ховався і не хотів, щоб погіршилися стосунки з людьми, які мають відношення до державної влади і до організації подій, які в Україні проходять.

Полтавський губернатор не приховує - дійсно цікавився тим, що збираються показати людям на фестивалі, але відповіді від організатора так і не діждався.

Валерій Асадчев, голова Полтавської обласної держадміністрації:

- Я просто хотів, щоб Руденко приїхав і розказав, як він це буде робити.

Замість реконструкції міська влада вирішила показати театральне дійство. Його готує режисер місцевого театру. Цього тижня ще працював над сценарієм, але запевняє: глядачі баталію побачать.

Олександр Любченко, режисер театрального дійства "Полтава-2009":

- Буде битва, будуть піротехнічні засоби, будуть постріли, буде кіннота. Відтворення подій буде. Просто це буде замкнуто в форму, присвячену пам'яті всіх полеглих в цій битві.

Але фахівець з реконструкцій батальних сцен впевнений: театральне дійство - погана заміна скасованого фестивалю.

Олекса Руденко, організатор військово-історичного фестивалю "Полтава-2009":

- Вони його вже один раз робили: вони пошили мундирчики, дуже вже театральні, трьохлінійні гвинтівки видали цим студенткам. Це аматорське дійство, яке нічого спільного з військово-історичним рухом і фестивалем не має.

Наскільки все вийде вдало - оцінять глядачі. Цієї суботи, на полі Полтавської битви.

Маркіян Перетятко, Олексій Стеченко, Дмитро Поденко, К1.

До суботнього ювілею Полтави глядачі "К1" підійдуть озброєні всебічно. Завтра на Вас чекає остання серія "Битви за Полтаву". Порівняємо, що розповідають про ці події шкільні підручники з історії трьох країн - України, Росії та Швеції.

Телепрограма