Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 червня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

"Рекламні міфи". Пастки для покупців

21:06

Ми продовжуємо серіал "Рекламні міфи". У попередній серії ми вже розповідали про хитрощі, до яких вдаються рекламники на зйомках роликів. А сьогодні мова піде про справжні пастки для покупців. Мрії рекламодавців збуваються у супермаркеті: там ми обмінюємо гроші на товари. Продавці навчилися витрачати наші гроші на непотрібний, але дорогий товар. Як саме - у розслідуванні Маркіяна Перетятко.

На прогулянку рядами супермаркету ми вирушаємо з керівником "Української асоціації маркетингу". Одразу потрапляємо до відділу товарів гігієни. На найпомітнішому місці - годі шукати дешевшого товару.

Ірина Лилик, директор "Української асоціації маркетингу":

- Самое дорогое удобнее всего взять. Оно находится у нас на уровне глаз. Чуть дешевле - тоже очень удобно взять. Она находится чуть ниже, но тоже на уровне глаз. Для того чтобы взять "Лесной бальзам" - он очень дешевый, 6 грн - я должна наклонится. И еще дешевле - вот, за пять гривен - присесть и искать на этих полках.

Чоловіки та жінки по-різному поводяться в торговому залі. Маркетологи з'ясували: жінки, вибираючи товар, люблять потримати його в руках і детально роздивитися. І зовсім інша справа - з чоловіками.

Ірина Лилик, директор "Української асоціації маркетингу":

- Он как стратег, как охотник - он должен охватить взглядом весь этот зал. И, иногда, купить товар, который нам совсем не нужен. Вот, например, там правильно выложены ананасы. Вот, как раз мужчина там и прошел. Когда он заходит, он сразу видит этот продукт. И эти продукты как раз и рассчитаны на такую категорию покупателей.

Мистецтво - викласти товари так, щоб ви купили якнайбільше. Тому, наприклад, по сусідству з молочною продукцією розміщують яйця.

Ірина Лилик, директор "Української асоціації маркетингу":

- Магазин очень часто выкладывает товары по функциональному признаку. Здесь йогурты, молоко, майонез. И тут же - яйца. Т.е. они как бы подсказывают: "Ты взяла молоко - возьми яйца, сделай блинчики какие-то".

Як працюють пастки супермаркету - перевіримо на покупцях. Пані Марія зайшла запастися найнеобхіднішим для відпочинку з донькою та онукою. У фокусі - товари першої необхідності та соки-води.

На виході запевняють - витратили приблизно стільки, скільки й планували. Крім - 10-ти гривень на дві порції цього фруктового пюре для дитини.

Марія Кіркевич, відвідувач супермаркету:

- Эксперимент сделать. Дети мои ели это. Может, и внучке понравится, будет кушать.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Якщо вірити маркетологам, пані Марію "зловили" на функціональному принципі розміщення товару. Хотіла купити воду для дитини, а тут під рукою опинилося ще й фруктове пюре.

Маркіян Перетятко, Олексій Стеченко, К1.

А завтра серія про рекламу, якої не оминути. За якими принципами роблять лайт-бокси та вивіски, щоб вони привертали увагу? Пастки для вашого ока, про які ви ніколи не здогадаєтесь.

Телепрограма