Головна Мапа сайту Контакти
RSS
28 липня 2009
Один день. Україна

Чоловічі забавки. Стрілялки

22:04

Далі - про війну добровільну. У неї можна грати тільки з 18-ти років. Так здійснюються мрії тих чоловіків, котрі не награлися в дитинстві.

Страйкбол - забавка для тих, хто марить стріляниною, засідками та автоматними чергами. З єдиною відмінністю - набої не бойові, а пластикові. Скільки радості це приносить і скільки грошей відбирає - знає Маркіян Перетятко.

Від самого ранку ці люди збираються в лісі й готуються до бою. Переодягаються у військову форму, заряджають гвинтівки та автомати. Для 30-річного Павла це не просто догравання того, що не встиг у дитинстві. Він не пошкодував на все це спорядження близько тисячі доларів. Навіть спеціально замовив срібний значок командира команди.

Павло Січкарчук, гравець у страйкбол:

- Получилось так, что я не попал в армию, но всегда хотел быть военным. Просто жизнь так сложилась. Поэтому как только я сюда попал, я понял, что я этого ждал всю жизнь.

Команди розходяться за заданими позиціями. За умовами гри, це - підрозділ партизанів. Він чинитиме опір рейдовим групам. Тож чигають на ворога в лісових хащах та укріпленнях. Та небезпека приходить з іншого боку. З-за дерев непомітно з'являється гравець ворожої команди і кидає гранату. Але іграшковий снаряд не вибухнув. А лише зрадив свого власника, за що той і поплатився.

Такі гранати страйкболісти виготовляють самотужки - з петард і гороху.

А це, так би мовити, іграшковий магазин. Тут можна не тільки придбати копію зброї на ваш смак, але повністю перевтілитися у військового тієї армії, яка вам більше до вподоби.

Тут десятки різноманітних копій сучасної зброї. Їх вартість коливається від сотні до двох тисяч доларів. Найкращою страйкбольною зброєю тут вважають гвинтівку. Вона навіть не ігрова, а тренувальна. Для навчання військових та поліції. І за виглядом, і за масою, і за способом складання вона аналогічна до бойової.

Олексій, адміністратор магазину страйкбольного спорядження:

- Человек привыкает, и у боевой винтовки у него остаются мышечные рефлексы. Он знает, что если он отстрелял магазин, он его сбросил в подсумок, достал другой - он нажмет на курок, стрелять не будет. Для этого надо произвести следующие манипуляции - дослать досылателем патрон или бол-кетчер. После этого все, вы можете открывать огонь спокойно.

Одяг також на вигляд нічим не відрізняється від оригінальних зразків, якими користуються в німецькій, американській чи, наприклад, британській арміях.

Олексій, адміністратор магазину страйкбольного спорядження:

- Люди приходят к моделированию определенного подразделения. Команда должна быть в одинаковой форме, с одинаковым оружием. Форма - это легкая идентификация команды. Одинаковое оружие - это взаимозаменяемость магазинов в команде, т.е., у кого-то что-то закончилось - ему всегда можно перебросить.

Є в магазині і місце, де можна вдосконалити свою зброю. Майстерня, у якій на базові моделі встановлюють якісніші або потужніші деталі. Тож із цього автомата кулі тепер вилітають зі швидкістю не 90, а 120 метрів на секунду. Втім, хороший тюнінг збільшує вартість зброї вдвічі.

Тож, якщо підсумувати, для перевтілення у страйкболіста в середньому доведеться витратити:

10 доларів - на захисні окуляри

100 - на рацію

300 - на форму.

Ще стільки ж на зброю.

5 доларів коштують набої.

І ще принаймні 5 - це внесок за гру.

У підсумку - 620 доларів.

Стільки доведеться заплатити за втілення дитячої мрії відчути себе військовим. Хай і з пластиковими набоями.

Маркіян Перетятко, Віталій Мельник, Олексій Стеченко, К1.

- Як кажуть армійці, "Хто не був - той буде, хто був - той не забуде". Ваню, от скажи, чому чоловіків так тягне до зброї? Це що, генетичне?

- Можливо, декого і тягне, не буду заперечувати. Я, наприклад, зброю не люблю - хіба це означає, що я не чоловік? Просто мені ближча зовсім інша тема - футбол. Завтра ми розкажемо про людину, яка утримує власний футбольний клуб.

- Проти футболу нічого не маю. Дивіться завтра о 21:30 наступну серію - "Ганялки".

Телепрограма