Головна Мапа сайту Контакти
RSS
4 серпня 2009
Один день. Україна

Українські вчені досліджують вплив мобільних телефонів на здоров'я

21:12

Безпрецедентний обвал! Від початку року обсяги продажу мобільних телефонів в Україні впали вдвічі. Оператори ринку пов'язують це з фінансовою кризою. Втім, є ще одна причина замислитися, чи варто користуватись мобільними. Досі невідомо, як "стільникові" впливають на здоров'я. Можливо, незабаром українські вчені дадуть відповідь на це питання за допомогою надсучасного випробувального комплексу САР, який придбало державне підприємство "Укрчастотнагляд". К1 отримав ексклюзивне право зняти перший експеримент. Зі своїм мобільним до робота завітав Роман Бочкала.

Цю небезпеку не можна побачити, але можна почути… Чи шкідливе електромагнітне поле мобільних телефонів? Якщо так, то наскільки це небезпечно?

Цей велетень коштує кілька мільйонів євро. Він єдиний в Україні, та й у світі таких роботів - одиниці. За його допомогою ми дізнаємося, як саме мобільні впливають на здоров'я.

Дмитро Дьомін, інженер-випробувач:

- Вот эта линия проходит через центр динамика, потому что максимальное излучение, как правило, происходит в области динамика.

Випробувач Дмитро Дьомін кріпить телефон біля імпровізованої голови... Ця рідина за складом близька до мозку людини.

Дмитро Дьомін, інженер-випробувач:

- По своей консистенции и своим параметрам она похожа на ткани мозга. И поэтому испытания наиболее приближены к натуральным.

Тепер встановлюємо зв'язок із нібито базовою станцією... Цей прилад подає постійний сигнал до слухавки.

Дмитро Дьомін, інженер-випробувач:

- Мы устанавливаем антенну возле мобильного телефона, она соединяется с эмулятором базовой станции и дальше выводит на процесс максимальной мощности.

Зонд починає сканувати мозок... Цей процес триватиме більше двох годин.

Втім, цей експеримент ні на що не впливає, бо в Україні досі не визначено: що можна, а що ні. Стандартів випромінювання мобільних немає, на відміну від США чи Європи. У нас використовують Державні санітарні норми, запроваджені ще в радянський час, коли мобільні не існували.

Володимир Буній, голова центру досліджень "Укрчастотнагляд":

- По тем старым нормам измерять воздействие электромагнитного поля на здоровье человека нельзя. На рынок Украины попадают телефоны, которые неизвестно как будут влиять на здоровье человека.

І ось сканування завершено. Мовою складних формул робот повідомив: температура вуха нашого манекена підвищилась на два градуси.

Дмитро Дьомін, інженер-випробувач:

- Чем дальше от телефона, тем поля меньше. Соответственно эта максимальная точка говорит о том, что идет воздействие электромагнитного поля на ткани человека…

Як саме це може вплинути на тканини - питаємо в лабораторії електромагнітних полів центральної санепідемстанції. Тут повідомили, що підвищення температури більш ніж на градус призводить до руйнування тканин. Це навіть може викликати рак. Але на камеру про це кажуть дуже обережно.

Олександр Штиль, завідувач лабораторії електромагнітних полів:

- Влиять может на работу нервной системы, иммунной системы, и зрение ухудшается.

Найбільша небезпека - під час з'єднання: телефон шукає базову станцію, рівень випромінювання сягає вісімдесяти мікроват на квадратний сантиметр. Така собі маленька мікрохвильова піч біля вуха.

Роман Бочкала, Вадим Свиридонов, Євген Сакун, К1.

- Мені здається, що небезпеку дещо перебільшують. І до того ж роблять телефони дорожчими! Коли конфіскують партію мобільних, які буцімто становлять загрозу здоров'ю, вартість телефонів, які таки потрапляють на ринок, різко зростає! Таким чином продавці компенсують збитки від конфіскації.

- Саме так! Однозначних доказів шкідливого впливу немає. Навіть корейські науковці переконані, що електромагнітне випромінювання від мобільних - це радше жахалка. Що ж до наших теренів, то давайте просто порахуємо, що на нас шкідливо впливає. Вихлопні гази, заводські викиди, забруднена вода, постійні стреси... Мобілки - це ще не найстрашніше.

Телепрограма