Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 серпня 2009
Один день. Україна

Експедиція "49 паралель" фінішувала на Закарпатті

21:08

К1 закінчує серіал "49 паралель". Сьогодні учасники експедиції вже фінішували на Закарпатті - саме на кордоні з Польщею та Словаччиною. Джипери передали прикордонникам землю з Луганщини, яку символічно провезли через всю Україну. Про останній день подорожі та найяскравіші моменти 10-денної мандрівники паралеллю - у сюжеті Веніаміна Трубачова.

Поруч Ужанський національний парк та численні заповідники. Це кордон зі Словачинною та Польщею. Саме тут мандрівники практично на заставі закладають останню капсулу під сторічним дубом. Таким чином символічно об'єднавши Україну. Точно на 49-тій паралелі закінчити подорож не вдалося, бо там гірський хребет до якого ведуть лише три стежини і машиною не проїхати - довелось би рубати дерева.  

Тарас Сотник, організатор експедиції "49 паралель":

- Карпатский участок нам дался за два дня, потому что нам нужно было от границы Ивано-Франковской, Львовской, выйти на Закарпатскую область горными дорогами по пять часов проходили девять километров, то есть было сложно, но были и замечательные полевые дороги.

У перші дні мандрівки, ще на Східній Україні, це Луганська та Донецька області, більшість часу їхали скошеними полями. Як наслідок радіатор постійно забивався та закипав, тож доводилось вручну промивати водою.

Олег Манзій, учасник експедиції "49 паралель":

- Кожноденні операції обов’язкові, це перевірка всіх масел, перевірка фільтрів і всіх основних агрегатів тому що по дорозі ми захоплюємо метеликів, бджіл, всю пилюку

На четвертий день експедиції пішло нерівне поле з бур’яном по пояс, багно в якому повністю пірнають колеса та непролазні хащі лісів - основні перешкоди на шляху мандрівників у центрі країни. Шлях у Дніпропетровській, Кіровоградській та Черкаській областях виявився підступнішим ніж очікувалось. 

Джипи дедалі частіше застрягають на такій нерівній 49-тій паралелі. Доводиться тягнути машини на буксирі. Лебідка - невід'ємний атрибут впродовж усієї подорожі. Без неї позашляховикам і сотні кілометрів не подолати.

Олег Алєксєєв, учасник експедиції "49 паралель"

- Сдавал задом при манёвре, задний мост свалился в окоп из-за того, что он подвис, пришлось пользоваться лебёдкой.

Що далі на Захід - то важче пересуватись лише заданим маршрутом. Поля змінюються пагорбами, затяжними спусками та підйомами. Це сьомий день пригод на Вінниччині.

Інша проблема, що бездоріжжя на картах позначене як якісна ґрунтова дорога. Тож проїхавши половину шляху джипи починають ламатись. Стираються гальмівні колодки та шини - доводиться усе ремонтувати самим просто неба.

Ближче до Карпатських гір треба вже долати річки та непролазну багнюку. Тож рух ускладнюється. І учасники експедиції починають відставати від заданого графіка. Хмельниччиною та Івано-Франківщиною доводиться їхати і поночі.

Але загалом за 10 дні проїхали усю Україну із Сходу на Захід. Заклавши при цьому 19 капсул рівно на пересіченні 49-ої паралелі з меридіанами. Щоб наступного року вже інші екстремали пройшли цей шлях.

Веніамін Трубачов, Дмитро Євчин, Максим Чеблін, К1

Телепрограма