Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 серпня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

На Вінниччині в приватні руки потрапила ріка разом із водосховищем та лісами

21:23

Наша наступна історія - за вашими листами. "Один день" дізнався про унікальний з точки зору закону випадок. У Вінницькій області в приватні руки потрапила ціла ріка Сіб разом із водосховищем та лісами. Місцеві мешканці шоковані. Охоронна фірма, яку винайняв новоспечений господар, забороняє мешканцям ловити рибу. Дійшло до конфлікту - селян б'ють. У ситуації розбирався Роман Бочкала. Він теж вирішив порибалити. Але свою вудку зберіг неушкодженою.

В цій річці повно коропу, товстолобу, карасів… Але ловити їх можна лише за гроші, кажуть місцеві мешканці. Мовляв, у річки з'явився господар. Втім, ми платити не збираємось.

Клює добре, але нас цікавить не риба, а господарі річки. Власне, наживкою є ми самі. Постояти тут із вудкою коштує 30 гривень на день. Рибалок удосталь. Вони й на містку, і в очереті...

А от із Євгена Рудого грошей не беруть. Дідусь довів своє право на безкоштовну риболовлю як ветеран війни.

Євген Рудий, мешканець Гайсина:

- Ось там збирають, по тій стороні збирають, ось тут збирають - 30 гривень. Вони приїжджають - я їм представляюсь. Вони від мене їдуть.

Ті ж, хто не воював, мають платити. В Анатолія Лисого річка просто за городом. Але підходити до води він боїться. Минулого тижня охоронці побили його родича саме через риболовлю.

Анатолій Лисий, мешканець Гайсина:

- Скрутив вудочку. Дійшов до середини городу. Доганяють… Чуємо крик. Біжу навпроти. Дивлюся: шманають його, вудку ломають. Його за барки хватають. Я кажу: "Хлопці, в чом діло?!"

Чекання на охоронців виявилося марним. Мабуть, місце обрали невдале. Дуже швидко нашій риболовлі завадили гуси й корови.

Тож рушаємо просто до лігва охоронців, яке нам показав один місцевий мешканець. Біля причалу - моторні човни й сіті. На березі - спальні вагончики та автівки. Ось приїхав джип, до нас підходить кремезний чолов'яга та представляється охоронцем.

"Агент 006" пояснив, що "Бук" - це приватна фірма, яка охороняє водойми, в тому числі й від місцевих мешканців. Питаємо: хто дозволяв брати гроші за риболовлю? Відповідь - якась людина з Кабінету міністрів.

Окрім як у річки, господар з'явився й у місцевого лісу. Ходити по гриби тепер теж небезпечно - поб'ють.

Сергій, мешканець села Крутогорб:

- Не дозволяється піти в ліс, позбирати гриби. Тому що це уже вони орендатори, взяли це все під своє керівництво.

Дозволу на оренду лісу та річки місцева влада не давала, запевняє заступник мера Ладижина Володимир Філін.

Нових господарів водойми він називає браконьєрами. На цьому відео - ті самі охоронці витягають із річки мішки риби. Зверніть увагу: зйомка зроблена в травні, під час нересту.

Володимир Філін, заступник мера Ладижина:

- Як вони можуть охороняти, якщо тільки з вівторка на середу знову вилучили 13 сіток. Затримали двох браконьєрів на гумових човнах. Вони не ховаються вже.

Хто саме заволодів лісом та водоймами - точно невідомо, але селяни вважають: за цим стоїть Григорій Калетник - у минулому голова області та народний депутат, а зараз - один із найбагатших людей Вінниччини. Пан Калетник має власний сайт. Тут йому можна поставити будь-яке запитання, але на наше він не відповів.

Роман Бочкала, Дмитро Поденко, К1.

Цікаво. Українці - як завжди. Кількасот селян бояться купки охоронців. А от щодо ймовірної причетності до цієї справи Григорія Калетника, то я вважаю, що нашому кореспонденту пощастило. Нагадаю, у травні Національна спілка журналістів оприлюднила перелік ворогів преси, і вінничанин Калетник у цьому списку був. Як згодом і в іншому - найвпливовіших людей України.

Ну є багато заможних людей і на Київщині. Завтра в "Одному дні" на вас чекає ще одне розслідування наших журналістів. Про те, як під Києвом товстосуми в обхід закону захопили річку і навіть відстрелюють тих, хто "прокрадається" на їхню територію.

Телепрограма