Головна Мапа сайту Контакти
RSS
4 вересня 2009
Один день. Україна

Долар подолав відмітку 9 гривень

21:14

Чергова валютна паніка. В українських обмінниках - новий курс. Нині важко знайти долар дешевше 9-ти гривень, а євро - менше 13-ти. Черговий стрибок супроводжувався черговими коментарями можновладців. Мовляв, економічних причин для знецінення гривні немає. Це все - валютні спекуляції. "Один День" пригадав, як нас заспокоювали на початку місяця, коли долар був ще по вісім гривень.

Олександр Николишин, журналіст:

- У мене в руці 9-ть гривень - саме стільки сьогодні потрібно віднести у обмінний пункт аби отримати один долар. Ще трохи більше як місяць, точніше 38-ть днів тому - 28-го липня одну гривню можна було сховати до кишені, того дня у новинах ми говорили, що долар подорожчав до 8-ми гривень.

Обвал гривні наприкінці липня банкіри пов'язали із тим, що Нацбанк напередодні не продавав валюту з резервів. НБУ відповів, що не збирається фінансувати спекулянтів. До 12-го серпня долар знову подорожчав.

Валерій Литвицький, керівник групи радників голови НБУ:

- Хочете мати більш сильний курс? Треба, щоб була успішна економіка. А так гіпнотизувати курс мантрами, говорити йому: ти - шість, ти - сім, ти-вісім, чи скільки там? Це не кобра. Курс на таке гіпнотизування не дається.

Коло взаємних звинувачень врешті замкнулося на президенті. 18-го серпня долар коштував вже 8 гривень 40-к копійок. 18-те число

Віктор Ющенко, президент України:

- Фактори, які сьогодні класично впливають на нестабільність гривні - в Україні відсутні. є одна тільки проблема - дефіцит уряду. Будь ласка визначіть таку позицію національного банку - яка б говорила про те що дефіцит уряду не впливає на курс гривні.

Рубіж у 8-ім з половиною долар подолав 26-го серпня. У НБУ твердять - усе це - істерія, економічних причин для подорожчання немає.

Сергій Круглик", керівник управління зв'язків з громадськістю НБУ:

- На завтра також формується пропозиція - завтра також будуть масовані інтервенції на готівковому ринку для того щоб ці панічні настрої збити - бо економічних умов для таких курсів на вулиці - їх немає.

Те саме, тільки іншими словами ми почули за тиждень, тобто вчора - 3-го вересня, коли долар вже зріс до 8 гривень 90 копійок.

Ігор Уманський, в.о. міністра фінансів України:

- У нас на сьогодні немає макроекономічних, макрофіскальних проблем,  монетарна база, платіжний баланс не дозволяє говорити що є підстави для знецінення гривні. Вони відсутні. Те що зараз відбувається на валютному ринку три чинники - очікування погіршення економічної ситуації в країні, паніка і спекуляції. Це не ринковы чинники и вони мають бути нівельовані центральним банком

А минулої ночі долар перетнув позначку у 9-ть гривень.

Олександр Николишин, К1.

Я вже з нетерпінням чекаю заяви на кшталт "Не хвилюйтесь! Для коливань причин немає". Якось звик. Прокинувся, заспокоївся - пішов на роботу. Я тебе вже зараз заспокою. Сьогодні віце-прем'єр Турчинов саме це і сказав. Економічних підстав - немає. Так само, як і немає сенсу повертати банкам кредити та сплачувати податки?

Телепрограма