Головна Мапа сайту Контакти
RSS
7 вересня 2009
Один день. Україна

Під Сімферополем пройшли перегони на тракторах

21:10

Вітчизняних доріг лише трактор не боїться. Неподалік Сімферополя ці незграбні машини демонстрували дива на бездоріжжі: долали високі пагорби й практично повністю занурювались у багно. Видовищні заїзди сподобались і учасникам, і глядачам, тож організатори обіцяють зробити змагання регулярними. Наш кореспондент Веніамін Трубачов хоч за кермом не сидів, але про перегони на тракторах знає все найцікавіше.

Ревіння моторів і запах солярки у повітрі. Так стартували перегони на тракторах. Регламент такий: парна гонка на вибування за олімпійською системою. Хто першим подолав два кола - проходить у наступний етап, інший - вибуває. Загалом участь у змаганнях беруть 24 трактори.  

Веніамін Трубачов, журналіст:

- Трактор потрібний не лише для роботи, а й для того, щоб добряче поганяти по бездоріжжю. Спеціально підготовлений маршрут - траса один кілометр двісті метрів зі спеціальними спусками та підйомами, ось такими болотистими перепонами, та навіть є швидкісний участок, де трактор може розігнатись.

На трасі звичайні трактори, з-поміж учасників вирізняється лише машина під першим порядковим номером. Саме вона технічно оснащена найкраще. Це повнопривідний трактор, який може розігнатися до 50 кілометрів на годину. На ньому додатково встановили турбіну та приварили дуги - зробивши каркас, який захистив би водія в разі, якщо трактор перевернеться. Ще у кабіні прилаштували нове крісло з пасами безпеки. 

Альфред Василенко, учасник перегонів на тракторах:

- Единственное, что в это тракторе нет подвески, амортизации нет совершенно, ни рессор, ни амортизаторов, ничего. Потому каждый трамплин приходится принимать на себя.

На дорозі не до жартів. Трактори обганяють одне одного, на швидкості здіймаються в повітря, відриваючи всі чотири колеса від землі, а відтак влітають у багно, де мало не глохнуть. Саме водні перешкоди стали найскладнішими.

В'ячеслав Обада, учасник перегонів на тракторах:

- Ты ее проезжаешь не на медленной скорости, как в обычных условиях дома пролетаешь тем быстрее тем лучше.

Більшість учасників - трактористи з багаторічним стажем. Але у таких змаганнях усі без досвіду. Та й звідки ж йому взятись, якщо це перші перегони на тракторах в Україні. Вчора збирали зерно й картоплю, а сьогодні вже спортсмени і по трасі ганяють.

В'ячеслав Рябчун, учасник перегонів на тракторах:

- С поля, как говорится, пыль обдул и приехал.

На такій дорозі особливо не розженешся. Анатолій Тьомний - найдосвідченіший учасник перегонів, за кермом трактора вже більше 50 років. Ось він і не намагався витиснути максимум зі своєї машини. Дбайливо ставиться до трактора - завтра ж на ньому знову на роботу їхати. 

Анатолій Тьомний, учасник перегонів на тракторах:

-Ну конечно, жалко, а что ж, он мне хлеб зарабатывает, тем болем сей час в такое не простое время. Понравилось, только если бы мне лет двадцать скинуть. А так, что вы хотите, 69 лет.

Ледь встигли стихнути мотори тракторів, як завівся екскаватор і давай своїм махати залізним хоботом.

Це показовий виступ майстерного поводження з ковшем або докладний посібник, як із цілісінької машини за три хвилини зробити залізну котлету. Водій і оком не змигнув - завиграшки зім'яв легковик.

Юрій Кузьменко, водій екскаватора:

- Можно было ее взять сей час поднять и еще гусеницей, но не возьмешь: в ковш она не влазит, трудно взять. Что больше удовольствие приносит? - Копать землю, копать котлованы.

Але основна страва - це все ж таки трактори. Подивитись на гонки з'їхалось десять тисяч глядачів. І що ближче до фіналу, то сильніші пристрасті вирували на трасі. Учасники ледь не таранили один одного. Але врешті переможцем став місцевий гонщик-тракторист із Сімферополя.

З Криму, Веніамін Трубачов, Володимир Дєдов, К1.

Телепрограма