Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 вересня 2009
Один день. Україна

Аерографія на автомобілях стала доступнішою

21:08

Наступна інформація для тих, хто їздить на власному транспорті. Чимдалі частіше на вулицях міста можна побачити розфарбовані авто. Усі ці леви, пальми й квіточки привертають увагу. Але, на жаль, не кожний може собі дозволити таку розкіш - це задоволення для тугенького гаманця. Втім, в Україні з'явився робот, який може намалювати будь-що швидко і, головне, дешевше, ніж художник. Таких пристроїв у світі дуже мало - тепер, на щастя, він є і у нас. Бачила електронного художника - Ірина Долобан.

Чотири години роботи - і на капоті з'являється корабель. Малюнок у цифровому вигляді - це все, що потрібно роботу-аерографу. Пристрій дозволяє наносити зображення у 3D-форматі. Він враховує всі нерівності поверхні і не зважає на складність малюнку. За кілька хвилин капот ставлять на місце і роботу закінчено.

Ірина Долобан, журналіст:

- Цифровий аерограф може нанести малюнок на будь-який предмет. Для експерименту спробуємо це зробити на поверхні ноутбука.

Спочатку ноутбук міцно закріплюють на підставці та знежирюють. Тепер робот вимірює розміри поверхні, на яку буде наносити малюнок. Ці дані автоматично вводяться у програму.

Обираємо малюнок. Після цього готується файл для друку - обраний малюнок накладають на розміри ноутбука. Робот сам визначає скільки фарби і якого кольору йому потрібно нанести.

Олег Попов, директор центру аерографії:

- В отличие от ручной аэрографии основным из наших приемуществ является то, что, мы делаем ту же самую работу за более короткий промежуток времени. Это одно из приемуществ. И самое главное приемущество - это вопрос цены.

Малюнок, зроблений цифровим аерографом на капоті автомобіля, - ви зможете забрати у день замовлення, заплативши при цьому півтори тисячі гривень. Ручна аерографія коштуватиме від двох до чотирьох з половиною тисяч гривень в залежності від складності малюнку, а чекати доведеться від двох днів до кількох тижнів.

А ось такий малюнок на ноутбуці обійдеться у шістсот гривень за 20-ть хвилин роботи. Художнику знадобився б цілий день, а коштувало б таке задоволення - більше тисячі гривень.

Олег Попов, директор центру аерографії:

- К недостаткам я бы отнес единственно это сложность, которая представляет собой острые углы. То есть если предмет имеет острый угол, то оборудованию достаточно сложно справиться с этой задачей.

За 20 хвилин ми отримали ось такий ноутбук. Залишилося лише покрити його лаком. У цьому випадку колір не зазнає жодних змін протягом 5-7 років. Якщо ж поверхню не залакувати, малюнок не вигорятиме 3 роки. За бажанням, зображення можна стерти розчинником для фарби.

Ірина Долобан, Павло Лисено, К1.

Телепрограма