Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 вересня 2009
Один день. Україна

Доки буде тривати дерибан на Україні

21:14

Наступна тема - на ваше прохання. До нас звернулися мешканці Бердянської коси. Вони просять допомогти припинити дерибан землі. Цього разу - невідомі намагалися заволодіти ділянкою у пів гектара біля самісінького моря. Місцеві завадили спробі, але не впевнені, що вона - не повториться. Як ділили косу, та що від неї залишилось - дізнавався Роман Бочкала.

Білий пісок, нескінченні пляжі, та рідкісні трави. Саме цим славиться Бердянська коса. Захистити її від суцільної забудови - мета пані Лариси та її товаришів. Вони - місцеві мешканці - "косяни". Це триста дворів, немов триста відважних спартанців.

Лариса Вареник, голова комітету з захисту Бердянської коси:

- Практически все зависит от нас, от нашей настойчивости и от нашей решительности.

На продаж іде все, що тільки можна. Наприклад цей футбольний майданчик вже приватний. Скоро на ньому з'являться подібні домівки. Сквер теж продали. Його новий господар - якійсь харківський бізнесмен.

Олександр, мешканець Бердянської коси:

- Мы не хотим получать от него какой-то толк. наша задача сохранить свободные земли, чтоб их не застраивали, не засыпали лиманы, оставили сквер в порядке.

Більшість території Коси - природоохоронний фонд. Цей надпис немов злий жарт - "зона екологічного контролю". Але де власне контроль - якщо навколо паркан та гори завезеного каміння.

Карта коси нагадує зошит в клітинку - все поділено. В кожному клаптику - абревіатура - або "ТОВ", або "ПП", - все приватне. Голова комунального підприємства "Бердянське узбережжя" Володимир Пугачов вважає, що в цьому винен колишній мер міста - мовляв, саме за його правління роздавали землю.

Володимир Пугачов, голова комунального підприємства "Бердянське узбережжя":

- Человек приходил, писал заявление, встречался с предыдущим мэром, может - с секретарем. Обсуждал вопросы инвестиций, что готов чем-то, как-то помочь. Земля давалась. Все.

Тепер екс-мер Бердянська - Валерій Баранов - народний депутат. Ми зустрілися з ним в одному з комітетів парламенту. Колишній міський голова погоджується: земля активно роздавалася, але за гроші. Тож місто лише вигравало від цього - переконує Баранов.

Валерій Баранов, народний депутат України:

- Я сам построил две гостиницы - взял два участка на имя дочери и за каждый заплатил по 20 тысяч долларов в кассу города.

Це крісло встановив минулий міський голова Бердяньська. Воно називається - крісло виконання бажань. Але тепер на цьому місці іншій мер. Тож саме йому тепер замовляти бажання.

Вже два роки, як Бердянськом керує Євген Шаповалов. Бізнесменом він став ще за радянських часів - мав цех з пошиву взуття. В дев'яностих потрапив до в’язниці за рекет. У двотисячних - став депутатом. І от - він мер.

А це - Вадим Тихонов - заступник нинішнього мера - з земельних питань. На кадрах дворічної давнини чиновник обіцяє навести лад та зупинити деребан коси. Влітку цього року Вадима Тихонова було затримано. Його звинувачують у хабарі в 80 тисяч доларів - за незаконне виділення двох гектарів землі.

Єдина земля, яку ще не встигли привласнити - західний край Коси. Справа в тому, що ця земля - заповідна. Але чи надовго...

З Бердянська, Роман Бочкала, Юрій Воробій, К1

Телепрограма