Головна Мапа сайту Контакти
RSS
22 вересня 2009
Один день. Україна

На дні Чорного моря знайдено два старовинні кораблі

21:08

Вітчизняні археологи на дні Чорного моря виявили вражаючі знахідки. Два старовинних кораблі та німецький літак, який впав поблизу Одеси 1944-го року. Підняти на поверхню вже історичні експонати не зможуть - надто дорого. Тож подивитись на них можна - лише пірнувши з аквалангом. Унікальні підводні зйомки - у сюжеті нашого кореспондента Веніаміна Трубачова.

Цей стародавній корабель знайшли в Чорному морі поблизу Фороса на глибині 140 метрів. Судно виготовлене з дерева, але як на свій вік - 12-те століття - воно просто ідеально збереглося. Видно дошки бортової обшивки. Лежать керамічні амфори середньовічного типу й елементи корабля, схожі на весла. На палубі серед мулу видніється скриня - науковці переконані - там скарби.

Сергій Воронов, директор департаменту підводної спадщини НАН України:

- Там всередині не одяг, не якийсь кухонний посуд, а речі цінні можливо це дійсно грошові одиниці, які ходили того часу - можливо там - я на це дуже розраховую, документація

П'ятдесятиметрове судно - з Італії, тож узяли фрагмент дерева, провели експертизу і результати відправили італійцям. Колеги відповіли - нічого подібного у світі ще знаходили. А цей корабель - уже з вісімнадцятого століття. У трюмах - тонни мармуру. Вірогідно, саме через перевантаження й затонуло це судно. Припускають, що бригантина везла плити для будівництва палацу. Про це свідчить ніс корабля - розвернутий у бік ялтинського порту.

Сергій Воронов, директор департаменту підводної спадщини НАН України:

- Це було вражаюче, тому що адміралтейські якоря на штатних місцях, дерев’яний бушприт, щогла зламана біля самої основи, вантаж відкриті трюми корабель до половини відкритий

Кораблі підійматимуть частинами. Дістати ціле судно - технічно неможливо, та й грошей на це не дадуть - надто дорого. А от з літака, що затонув неподалік Одеси, вже дістали практично всі речі.  

Веніамін Трубачов, журналіст:

- Українські археологи на дні чорного моря знайшли сенсаційний об’єкт. Це німецький військовий транспортний літак "Юнкерс-52". З часів другої світової війни збереглися навіть особисті речі пілотів. Це наприклад карти, такий от ліхтарик та навіть зубна щітка з пастою.

У цих тазиках із дистильованою водою відмокають секретні штабні карти й газети. Поруч обгорілі окуляри, лінійка та бляха з німецькою свастикою. Корпус літака практично цілий. У жодному музеї України такого експоната немає. 

Сергій Воронов, директор департаменту підводної спадщини НАН України:

- Здесь честно просматривается фамилия одного с членов экипажа или пассажиров, к сожалению нам пока не удалось идентифицировать когда именно был сбит самолет, какой рейс он выполнял.

На дні Чорного моря зберігаються ще сотні унікальних об'єктів. В українській акваторії можна знайти античні кораблі зі старовинними папірусами та коштовностями. Це просто Клондайк для археологів. Головне - знайти кошти для експедиції.

Веніамін Трубачов, Олег Невядомський, К1.

Телепрограма