Головна Мапа сайту Контакти
RSS
22 травня 2009
Один день. Світ

Артуру Конан Дойлю виповнюється 150 років

21:06

Цього дня - 150 років тому народився батько Шерлока Холмса. Сер Артур Конан Дойль писав історичні романи - та уславився саме завдяки детективним історіям. Автор навіть вбивав свого героя - але читачі вимагали його повернення, тож виходили нові й нові розповіді про прискіпливого до деталей Шерлока Холмса. Один день з'ясував, у чому в своїх творах помилився сам Конан Дойль.

Бейкер-стріт, 221б
Будинок, якого не було

Шерлок Холмс живе на Бейкер-стріт майже чверть століття - від тисяча вісімсот вісімдесят першого до дев'ятсот четвертого року.

Але на цій вулиці в той час було не більше сотні будинків, тож Бейкер-стріт 221б - адреса вигадана. Шерлок Холмс з'являється у своїй лондонській квартирі тільки двадцять років томУ - коли відкривають музей детектива. Будинок міссіс Хадсон за Конан Дойлем був такий самий - кабінет і спальня Холмса на другому поверсі, кімната Ватсона на третьому. Скрипка, люльки і крісла - все як у книжках. Квиток до Шерлока Холмса коштує шість фунтів дорослий і чотири - дитячий.

Гадюка чи кобра?
Отруйне знаряддя вбивства

Досвідчений хімік, Шерлок Холмс, знається ще й на анатомії, зоології та ботаніці - але нічого не тямить в астрономії та філософії. Знання іноді підводять і самого Конан Дойла. У "Пістрявій стрічці" він зробив знаряддям убивства гадюку - вона із вентиляційного люка мала спуститися до жертви по шнуру над ліжком.

Але пересуватися по мотузці змії не можуть. А за Конан Дойлем, ця гадюка ще й роздувала капюшон на шиї - просто як кобра.

Барітсу чи бартітсу?
Боротьба джентельменів

У смертельній бійці з професором Моріарті Шерлоку Холмсу допомогли прийоми японської боротьби барітсу. Тут Конан Дойл пропустив тільки одну літеру - наприкінці дев'ятнадцятого століття в Англії з'явилося бартітсу - його винахідник, Едвард Вільям Бартон-Райт назвав нову боротьбу на свою честь. Особливу увагу він звертав на те, як джентельмену захистити себе ціпком. Схожі прийоми Шерлок Холмс демонструє у новому голлівудському фільмі - хоча боксом теж не нехтує.

Телепрограма