Головна Мапа сайту Контакти
RSS
22 травня 2009
Один день. Світ

Україна з Росією розв'язують газові проблеми

21:13

Росія сумнівається у тому, що Україна спроможна розплатитися за газ. Про це заявив президент Російської Федерації під час саміту Росія-ЄС. За його словами, офіційний Київ не здатен вчасно і повністю платити за блакитне паливо. Тож у цій ситуації він висунув пропозицію допомогти Україні кредитом. Однак лише спільно з Євросоюзом, мовляв, проблеми із постачанням газу - це проблеми не лише Росії, а й усієї Європи. А от гарантувати неможливість повторення газового конфлікту Медвєдєв відмовився.

Дмитро Медвєдєв, президент Росії:

- На нашей стороне никаких проблем нет, у нас все в порядке. И с газом и с исполнением наших обязанностей. Заверения пусть дает тот, кто должен платить за газ. Я обращался к нашим партнерам по этому поводу и предложил им еще раз проанализировать ситуацию с поставками газа в Украину.

Газові питання також обговорювали прем'єри України та Росії - Юлія Тимошенко і Володимир Путін. Вони зустрілися у рамках саміту країн СНД в Астані. Попри те, що не було досягнуто жодних конкретних домовленостей - Володимир Путін запропонував здійснювати авансові платежі за транзит, аби Україна натомість могла купувати газ для поповнення сховищ. Обговорювали також шляхи виходу з фінансової кризи. Зійшлися на тому, що у час скрути потрібно зміцнювати двосторонні стосунки. А насамкінець Путін навіть привітав Україну із успіхами у футболі.

Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України:

- Я вижу сегодня как активно наши команды на уровне министерств работают для того, чтобы все наши стратегические приоритеты сейчас стали реальностью. Я думаю, что вот такое активное сотрудничество надет нам надежду боле надежно переживать кризисные явления.

Володимир Путін, прем'єр-міністр Російської Федерації:

- Украине даже больше досталось чем России, но мы очень рассчитываем на то, что наша совместная работа будет помогать нам выходить из этих кризисных явлений. Вместе с тем, украинцы хотя бы могут порадоваться успехам в футболе. Я хочу Вас поздравить, и всех болельщиков Украины, всех любителей футбола с блестящей победой Шахтера в кубке УЕФА.

Телепрограма