Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 червня 2009
Один день. Світ

Кількість врятованих пасажирів Аеробуса А-310 не встановлена

21:12

Хто вижив в аварії єменського аеробуса достеменно не відомо. Влада Ємена повідомляє про 5-тирічного хлопчика, місцеві ЗМІ - про капітана лайнера, рятувальники ж Коморських островів стверджують, що вціліла лише 14-річна дівчинка. Втім, сім'ї пасажирів чекають будь-якої інформації про своїх рідних у головному аеропорту Парижа.

Загалом на борту Аеробуса А-310-300 було 153-ри людини - більшість із них громадяни Франції, вони летіли до Коморських островів транзитом через Ємен. Точні причини катастрофи невідомі. Головною версією залишаються  несприятливі погодні умови, хоча міністр транспорту Франції заявив, що літак був несправний. Єврокомісія ж пропонує створити світовий чорний список авіакомпаній.

Антоніо Таджані, єврокомісар з транспорту:

- Якщо ми хочемо підвищити рівень безпеки - то повинні створити світовий чорний список ненадійних авіакомпаній, щось на кшталт європейського переліку. Єменських авіаліній у нашому списку не було - адже вони успішно пройшли всі техогляди.

Цікаво, що літак цієї модифікації - А 310-300 порівняно молодий - його сертифікували в грудні 1985-го. А чим він відрізняється від інших? Головна відмінність - додатковий паливний бак у хвостовій частині - він дав можливість практично подвоїти дальність польоту - до 9000 кілометрів.

Ми попросили Костянтина Коробова з'ясувати, скільки разів літаки цієї серії потрапляли в аварії. Виявляється, сьогоднішній випадок - вже дев'ятий. Найгучніші катастрофи аеробусів - в Одній історії.

Рейс 268 Карачі – Катманду

Двадцять восьме вересня дев'яносто другого - рятувальникам під Катманду заважають дощі, вони не вщухають уже кілька днів. Рейсу 268 Пакистанських Міжнародних Авіаліній, заходячи на посадку - теж доводиться долати зливу. Те, що Аеробус А-300 летить на півкілометра нижче, ніж передбачено - диспетчери помічають лише за кілька секунд до зіткнення. Пілоти отримують хибну схему заходу на посадку - і лайнер врізається у схил, ховаючи під своїми уламками сто шістдесят сім людей.

12 листопада 2001
Рейс 587 Нью-Йорк - Санто-Домінго

Дванадцяте листопада дві тисячі першого - двигун Аеробуса А-300 падає на сто двадцять дев'яту вулицю Нью-Йорка, сам літак - валиться на сто тридцяту. Рейс 587 злітає із годинною затримкою - і вже за три хвилини, о дев'ятій сімнадцять - літак зминає будинки в районі Квінз. Пілот встигає повідомити, що лайнер потрапив до зони турбулентності - її створив інший літак. Взяти машину під контроль не вдається, гинуть двісті шістдесят людей на борту - і п'ятеро на землі.

18 липня 2007
Рейс 3054 Порту-Алегрі - Сан-Паулу

Вісімнадцяте липня дві тисячі сьомого - Аеробус А-320 згорає вщент уже на землі. Лайнер сідає в аеропорту Сан-Паулу, але посадкова смуга надто коротка і слизька після дощу. Аеробус не зупиняється - він проноситься крізь затори на найближчій вулиці і таранить склад пального. Температура сягає тисячі градусів, і шанси вижити - за лічені секунди випаровуються. У вогні гинуть сто дев'яносто дев'ять людей.

Телепрограма