Головна Мапа сайту Контакти
RSS
27 липня 2009
Один день. Світ

15 років тому компанія "МММ" розорила мільйони росіян

22:04

Головним ньюзмейкером 27 липня, але 15 років тому, була компанія з 3-х літер - "МММ". Саме цього дня фірма розорила мільйони росіян, перетворивши свої цінні папери на звичайний папір.

Утім, акціонерне товариство "МММ" увійшло в історію не лише як найбільша фінансова афера 90-х, а й як еталон дієвої реклами. Історію "МММ" через історію його реклами розповість Олександр Николишин.

"Я не халявщик, я партнер"

"О, е-мае - куплю жене сапоги". Так російський глядач познайомився з екскаваторником Льонею Голубковим. Аби купити чоботи, шубу і безбідне майбутнє, за його прикладом до "МММ" свої гроші несуть мільйони людей. Своєму в дошку, нормальному російському мужику довіряють, наче членові родини. "Я не халявщик, я партнер". "МММ" обіцяє до 1000 відсотків річних.

І таким чином збувається мрія мільйонів - заробляти, нічого при цьому не роблячи.

"МММ" - это как огромный бассейн"

Реклама вже наче серіал. В одній серії Льоня Голубков у США на Чемпіонаті світу з футболу, в іншій - його дружина пліткує з подругою всіх домогосподарок просто Марією. Коли сім'я збирається докупи, авторитетні Голубкови розповідають глядачам про принцип роботи "МММ". "Это как огромный бассейн. Сюда, как по трубам, вливаются вклады, как водичка. И он все время полный. Вот и получается - у кого есть свободные деньги - вливают, а кому сейчас нужно - забирают".

Так метафорично Голубкови описали "схему Понці", тобто стандартну фінансову піраміду - із новими вкладниками розраховуються грошима попередніх.

"Почему так получилось? Ведь идея-то была хорошая!"

І така піраміда рано чи пізно обвалюється. Коли всі вкладники у паніці біжать по омріяні прибутки. Саме так і сталося 27 липня 1994. Та навіть коли Мавроді заарештували, дехто відмовлявся визнавати його аферистом.

Так само і Льоня Голубков - мучиться, ночами спати не може. "Ну почему? Почему так получилось? Ведь идея-то была хорошая!" - "Успокойся, Леня, мы скоро открываемся снова".

Мавроді слова не дотримав, однак Льоня - у житті Володимир Пермяков - спокійний, за блискуче зіграну роль заробив на квартиру у Москві.

- Він отримав не лише трикімнатну квартиру, а й всенародну популярність! Про нього пишуть книжки, знімають кіно і складають анекдоти!

- До речі, Володимир Пермяков і сам відкрив у собі талант драматурга. Зараз він пише п'єсу "Сповідь Льоні Голубкова". За нею навіть планують зняти фільм, трейлер до нього вже є на власному сайті Льоні Голубкова.

- Судячи з усього, він не збирається розлучатись і зі своїм минулим телезірки - цього року "нехалявщик" повернувся на екрани у соціальній рекламі - про те, як родина Голубкових переживає кризу.

- І, схоже, що таки переживе - адже сам Пермяков грошей в "МММ" обачно не вкладав.

Телепрограма