Головна Мапа сайту Контакти
RSS
28 липня 2009
Один день. Світ

Одна історія. Тактика, методи й засоби ведення бою у Першій світовій війні

22:05

95 років тому почалася Перша світова війна. Війна, що повністю перекроїла карту Європи.

Ось такою вона була до початку конфлікту. А після його закінчення та підписання Версальського договору з карти зникло одразу 3 імперії - Російська, Німецька та Австро-Угорська. Натомість з'явилося 10 нових держав.

Окрім цього, під час Першої світової кардинально еволюціонували тактика, методи й засоби ведення бою. Про це - сьогоднішня "Одна історія".

Перша світова - новий вид війни

Воєнні дії на Західному фронті під час Першої світової - перший і один із найпоказовіших прикладів ведення так званої окопної або ж позиційної війни. Ворогуючі сторони приблизно рівні за бойовим оснащенням, зброєю й технікою, а отже, і військовою міццю - не здатні блискавично прорвати оборону ворога. Тоді бойові дії тривають досить повільно, а основну ставку роблять на демографічне та економічне виснаження ворога. А нові умови ведення війни вимагали нової тактики і зброї.

Старі засоби - нове застосування

Під час Першої світової з'явилося поняття вогнева завіса, або вогневий вал - одночасний і безперервний вогонь артилерії у напрямку ворожих позицій. Також розширився сам фронт воєнних дій - їх почали вести ще й у повітрі та під водою. Підводним човнам, літакам і дирижаблям знайшлося нове застосування. Цепеліни зрештою виявилися надто неповороткими, а отже, незручними для ведення бою. Натомість маневрені літаки почали активно використовувати не лише в розвідці - як раніше, а й у новостворених повітряних військах. До кінця війни кількість літаків зросла від кількох сотень до більш як 10-ти тисяч.

Революційні винаходи - нова зброя

У Першій світовій вперше застосували зброю масового знищення. Масштабну газову атаку провели німецькі війська в битві під бельгійським Іпром 1915-го. Загалом від газових атак у Першій світовій загинуло близько мільйона людей, а протигаз, що до цього застосовувався винятково у промисловості, почав носити з собою кожен солдат. Зрушити з мертвої точки бойові дії позиційної війни мав би революційний винахід - танк. Однак перші моделі британського та французького виробництва радше психологічно лякали ворога, ніж приносили реальні здобутки. Лише під кінець війни після низки вдосконалень танки вийшли на перші ролі у воєнних операціях.

Телепрограма