Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 серпня 2009
Один день. Світ

Одна історія. Вбрання Патріарха

21:15

За 10 днів Патріарх Кирил відвідав православні осередки Києва, Донеччини, Рівненщини, Криму та Волині. І поки Патріарх борознив простори України, "Один день" вивчав його... гардероб. Мало хто знає, але кожна деталь убрання святійшої особи має своє значення. Про що говорить одяг Патріарха - в "Одній історії".

Церемонія інтронізації

За патріаршим чином Першосвятителя вбирають на церемонії інтронізації. Насамперед на владику покладають великий параман - плат прямокутної форми із зображенням хреста. Це символ того, що священнослужитель бере на себе хрест, приймаючи вчення Спасителя. Чотирикутник повинен бути на спині, а зав'язки на грудях мають утворювати хрест. Після посадження на трон нового главу церкви перебирають у патріарший одяг. Перед цим йому вручають свічники на дві й три свічки - дикирій і трикирій.

Шати Патріарха

Богослужебні шати Патріарха складаються із семи предметів, що відповідає семи таїнствам, які може здійснювати єпископ. Сакос - це велика святкова сорочка, в духовному сенсі - рам'я. На правому стегні до сакоса нашивають палицю - чотирикутний плат, який символізує духовний меч. Омофор - на плечах. Це широка смужка матерії із зображенням хрестів. Голова покривається митрою. Цей головний убір багато оздоблений шиттям, бісером, камінням та іконами. Груди Патріарха прикрашають восьмикінечний хрест і дві панагії - медальйони на довгому ланцюжку з іконою Богоматері.

Інсигнії - знаки влади

Митрополити вручають Патріархові так звані інсигнії - знаки влади: мантію, куколь і посох Святителя Петра. Патріарша мантія зеленого кольору, у митрополитів вона блакитна. Куколь патріарха походить від давнього звичаю ченців покривати голову, це ніби духовний шолом спасіння. Його прикрашають зображення серафимів. Посох Петра - це символ пастиря і патріаршої влади. Особливістю російських жезлів є сулок - дві хустинки, прив'язані до посоха, вони елементарно оберігають руку від холоду.

Телепрограма