Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 вересня 2009
Один день. Світ

Стартує Венеціанський кінофестиваль

21:15

В італійській Венеції стартує найстаріший у світі міжнародний кінофестиваль - 66-ий за рахунком. Попри кризу, критики прогнозують, що конкурсна програма цьогоріч буде досить сильною. Загалом змагатимуться за головні нагороди 24-ри фільми - здебільшого американські та європейські. Покажуть на фестивалі й картину українського продюсера. Це стрічка "Жінки без чоловіків" - до її виробництва залучили 4-ри країни. Сьогодні ж ми вирішили з'ясувати, скільки фільмів-лауреатів Венеційського фестивалю-2008 показали в українських кінотеатрах. Пальці однієї руки загинав Олександр Николишин.

Червоний килим, спалахи фотоапаратів, найгучніші прем'єри - усе це по кілька разів на рік показують у ефірах новин. Ось минулорічний кінофорум у Венеції. Та дізнавшись, з ким приїхав на фестиваль Бред Пітт, та хто яку нагороду отримав, найважливішого - самих стрічок - пересічний український глядач так і не бачить.

Олександр Николишин, журналіст:

- Із фільмів, нагороджених Золотим Левом за останні 10-ть років в Україні показали лише половину. Останій із них - переможець Венеційського кінофестифалю 2008-го року стрічка Реслер. Розкадровка диска

Картина поки залишається єдиною серед минулорічних лауреатів, яку показали в Україні.

Стрічку про рестлера у літах, який ніяк не може розпрощатися із рингом, презентувати приїхав сам режисер - Дарен Аронофскі. Цей факт, а ще чимала кількість нагород та номінацій картини і звичайно ж гучне повернення в кіно Міккі Рурка посприяли появі фільму на українських великих екранах.

Денис Іванов, директор компанії кінопрокату "Артхаус Трафік":

- Когда есть звезда с громким кам-бекам, с громким возвращением на сцену с миллионом призов всяких там выходок - то это все работало на картину.

Утім присутність зірки далеко не завжди гарантує зацікавлення у фільмі кінопрокатників, власників кінотеатрів та публіки. Так, ще одного минулорічного учасника Венеційського кінофестивалю стрічку "Рейчел Виходить заміж" у нас не показували. Навіть попри блискучу гру Енн Хетеуей у ролі наркоманки, хоча український глядач із задоволенням ходить на слізливі мелодрами за її участі.

Денис Іванов, директор компанії кінопрокату "Артхаус Трафік":

- У зрителей, у большинства, особенно те, которые любят коммерческое кино у них есть определенные штампы, которым они следуют выбирая тот или иной фильм.

А оскільки попит визначає пропозицію, то показувати так зване "арт-хаусне" кіно, яке й становить більшу частину конкурсної програми кінофестивалів - у нас не зовсім вигідно.

Олександр Николишин, Юрій Романюк, К1.

Я тут подивився в енциклопедії - артхаузне кіно вигідним і не буде? оскільки це некомерціне мистецтво, яке не орієнтоване на масову аудиторію. Та як на мене - ще й не завжди зрозуміле комусь іще окрім режисера.

І не тільки для режисера - іноді навіть для акторів.

Тільки не кажи що тобі доводилось зніматися в артхаузній стрічці.

Так доводолось. І більше того, кінцевий результат вийшов таким, що ані режисер, ані актори мало, що зрозуміли з того, що відзняли.

Телепрограма