Головна Мапа сайту Контакти

Надприродні новини

Земляни побачать народження наднової зірки

Земляни побачать народження наднової зірки

16 червня 2010 | 13:22

Можливо, найближчим часом мешканці Землі стануть свідками рідкісної події, що відбувається раз на кілька тисяч років. За повідомленнями інсайдерів з обсерваторії Мауна Кеа, Гаваї, червоний гігант Бетельгейзе стрімко змінює форму.

За останні 16 років зірка втратила круглу форму, стрімко стискаючись в полюсах, в той час як екватор зірки все ще утримується завдяки центробіжній силі. Це явні ознаки того, що залишилися лічені тижні чи місяці до перетворення зірки в наднову.

Як буде виглядати ця рідкісна подія з землі? Раптово в небі спалахне дуже яскрава зірка. "Дуже яскрава" - означає ступінь яскравості, рівного як мінімум повному місяці, як максимум - повного сонця. Триватиме подібне космічне шоу близько шести тижнів, що означає більш півтора місяців "білих ночей" в певних ділянках планети, решта людей насолодяться двома-трьома додатковими годинами світлового дня і чудовим видовищем вибухнувшої зірки вночі.

Через два-три тижні після вибуху зірка почне згасати, а через кілька років - остаточно перетвориться для земного спостерігача в туманність по типу Крабоподібної.

Хвилі заряджених частинок після вибуху дійдуть до Землі через кілька століть, і жителі Землі одержать невелику (на 4-5 порядків менше летальної) дозу іонізуючого випромінювання. Але хвилюватися не варто в будь-якому випадку - як заявляють учені, загрози для Землі та її жителів немає, а ось подібна подія сама по собі унікальна - останнє свідоцтво спостереження вибуху наднової зірки на Землі датована 1054 роком.

Телепрограма