Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 вересня 2009
Один день. Спорт

На "Шовковому шляху" розпочався справжній "Дакар"

21:03

Ми продовжуємо стежити за перебігом подій на ралі "Шовковий шлях". Саме сьогодні для учасників рейду розпочався справжній "Дакар". Гонщики дістались Туркменистану, а це означає - опинились серед пісків. Для когось пустеля стала непрохідним бар'єром. Натомість для українців, схоже, і бархани - дорога. Дві найкращі вітчизняні команди й надалі прогресують. Усе про шостий етап "ШовкОвого шляху" - розповість Дмитро Євчин.

Країна мрій досвідчених ралійників - Туркменистан. Суцільні бархани й ані душі навкруги. Температура повітря сягає 45-и градусів за Цельсієм. "Дакарівський рай" по зубах хіба що маневреним багі. Але й ці всюдиходи не витримують. Ще важче пілотам класу "автомобілі". Назва "Шовковий шлях" для них тепер немов знущання, тут навіть стежки немає. Туркменський пісок встромляє палки у колеса "Фольксвагена" Марка Міллера.

Американець стрибав по барханах недовго - допоки не пробив колесо. Довелось зупинятись та лагодити авто. Чи не вперше на "Шовковому шляху" свій досвід використав Карлос Сайнс. Єдиний іспанець - чемпіон світу з ралі - показав найкращий час на етапі. Вже вкотре відставання від лідера - Нассера Аль-Аттіяха розтануло. Втім, сам катарець поки що спокійний. Йому нікого наздоганяти не треба.

Нассер Аль-Аттіях, пілот команди "Фольксваген Моторспорт":

- У нас чотири машини з однієї команди. Але я дуже хочу виграти і поки задоволений своїм виступом. Сподіваюся, що покажу високий результат.

За добу екіпажі подолали 670-т кілометрів. 6-й етап "Шовкового шляху" розпочався від міста Жанаозен. Спочатку команди проїхали спец-ділянку на військовому полігоні завдовжки 514 кілометрів. Потім караван перетнув кордон Казахстану із Туркменистаном, оминув мальовничу затоку Кара-Богаз Гол і фінішував у портовому місті Туркменбаші.

Єдина швидкісна ділянка маршруту - озеро Кара Богаз Гол, що у перекладі "Чорна паща". Південне узбережжя водойми висохло. Тому Володимир Чагін на КАМАЗІ використав цю рівну поверхню для свого ривка.

Володимир Чагін, пілот команди "КАМАЗ":

- Пыль, пыль, пыль, ничего не видно было. Первые сто километров сплошная пыль. И обгоняли справа, слева, где только можно было.

Росіянин випередив лідера - ФірдаУса КабІрова майже на півгодини. Мало того, навіть "Фольксвагени" програли ЧАгіну 20-ть хвилин. І це при тому, що у класу вантажІвок, на відміну від автомобілів, існує обмеження у швидкості. Перевищувати 150 кілометрів на годину заборонено. Голландець - ЖерАр Де Роой із бездоріжжям бився щосили. Однак у боротьбі російських екіпажів був звичайним статистом.

Жерар Де Роой, пілот команди "Івеко":

- Чагін мов несамовитий. Іноді я думаю, і що я тут роблю. У його КАМАЗа крила якісь. Він наче летить над землею. Цей росянин просто неймовірний.

У класі автомобілів другий у загальній кваліфікації - Карлос Сайнс, проте його відставання від Нассера Аль-Аттіяха мізерне - трохи більше двох хвилин. Знову потішили своїх уболівальників українські команди. Богдан НовИцький піднявся на одну сходинки угору. Вадим Нестерчук виграв одразу дві позиції і тепер 17-й. У класі вантажІвок Жерара Де Рооя знову оточили росіяни. На півгодини голланцдя випереджає Фірдаус КабІров. Третій у кваліфікації КАМАЗ ІльгізАра МардеЄва.  

Дмитро Євчин К1.

Телепрограма