Головна Мапа сайту Контакти
RSS
23 лютого 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Оце так професія! Годувальник хижаків

22:02

"Обережно - небезпечно" та "Стороннім вхід заборонено". Такі попередження висять при вході на його роботу. Годувальник хижаків київського зоопарку до грама знає, чим снідає тигр, обідає леопард та вечеряє лев.

К1 продовжує серіал "Оце так професія". Сьогодні ми розкажемо про людину, яка щодня заходить у вольєр до хижих тварин. З чиїх рук їдять мешканці столичного звіринця - знає Тетяна Штан.

До найбільшого вольєру "Острів тварин" під'їжджає фургон із м'ясом - тигриця Амба вже унюхала свіжину. Який саме шмат дістанеться амурському хижакові - вирішує Костянтин Орлов, уже більше семи років він годує звірів у Київському зоопарку.

Костянтин Орлов, заввіділом хижих тварин Київського зоопарку:

- То, что большими, цельными кусками - это для тигра, то, что поменьше - для более мелких хищников. Вот как раз 7 килограмм - порция для самки тигра.

Хижаків готують лише яловичиною чи конятиною - жирне м'ясо протипоказане звірям. Сальні місця зрізують - ними потім заправлять кашу для ведмедів. А ось без кістки хижакам не обійтися - тут мікроелементи кальцію.

Костянтин Орлов, заввіділом хижих тварин Київського зоопарку:

- Во время поедания часть кости прогрызется, вот эти вот хрящи, что есть, они съедают, остается голая кость.

Порція для амурської тигриці готова - від кухні до вольєра 10 метрів лабіринтів.

Підійти до годівниць тварин можна лише через ось цю галерею. Приміщення ділиться на дві частини: наземну - це територія людей, та підземну - там ходять звірі.

Чорна тінь над вольєром - це Костянтин. Навіть у годівницю за інструкцією м'ясо кладуть залізним прутом, потім  тару перевертають, звідти тигриця витягає харч сама.

П'ять кілограмів м'яса щодня з'їдають восьмимісячні Рена та Малюк. Для тигренят підбирають шматки без кісток.

Костянтин Орлов, заввіділом хижих тварин Київського зоопарку:

- Сейчас они отказываются от мелко нарезанного мяса, поэтому мы им даем сейчас мягкое, но скоро будем давать и жесткое - я думаю, к году они и такие порции будут есть.

Годувати тигренят поки що можна навіть з рук. Хоча тут також є маленька інструкція - заходити до вольєра можна лише в робочому одязі, хижаки найперше впізнають людину за запахом.

Костянтин Орлов, заввіділом хижих тварин Київського зоопарку:

- Зашел в другой одежде, и Рена, естественно, набросилась на ноги, и конечно, укусила, не сильно, но укусила, играючи.

До 12-річного леопарда Самурая у вольєр Костянтин вже не заходить. Хоча хижака працівники зоопарку також вигодували з рук. Велика кішка навіть навчилася деяких хитрощів, аби випрохати щось смачненьке.

Костянтин Орлов, заввіділом хижих тварин Київського зоопарку:

- Он сразу подходит к решетке, начинает переворачиваться на спину, качаться, мурлыкать. Кролики для него - самая излюбленная пища, то есть, если он мясо может и не взять, оставляет на потом, то кролика - он летит к нему на крыльях.

Вольєр із левицею Вікі - зона найбільшої небезпеки. Спокійна зовні, вона може показати ікла будь-якої миті. Її раціон - м'ясо великих тварин, до кроликів чи морських свинок байдужа. Єдине - полюбляє домашніх кішок.

Костянтин Орлов, заввіділом хижих тварин Київського зоопарку:

- Были такие случаи - кто-то из доброжелательных посетителей бросал их ко львам - иногда эти случаи заканчивались плачевно для домашних кошек.

Годувати хижаків абсолютно безпечно, запевняє Костянтин, головне - дотримуватися інструкції.

Тетяна Штан, Павло Лисенко К1.

Телепрограма