Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 травня 2009
Один день. Україна

У Києві пройшов конкурс барменів

21:08

Як красиво наповнити фужер, щоб ані краплі не пролити - знають київські бармени. У столиці відбувся щомісячний конкурс. 13 учасників демонстрували свої здібності - жонглювали пляшками, наповнювали келихи у повітрі, - і усе це - на час. Наш кореспондент Веніамін Трубачов цирковими трюками не володіє, а от усе найцікавіше про битву барменів залюбки розкаже.

Веніамін Трубачов, журналіст:

- Жонглювати пляшками, шейкерами та келихами і при цьому готувати коктейлі - це називається флейринг. Зробити напій з використанням трюків - частина роботи справжнього бармена.

Треба не лише вміти жбурляти та ловити предмети - тут головний принцип - що більше одночасно пляшок у повітрі, то краще. А й вигадувати власні рецепти напоїв та артистично їх подавати. У цьому конкурсі головне завдання - приготувати два обов'язкових коктейлі.

Сергій Сидоренко, організатор змагань для барменів в Україні:

- Основная задача в этом соревновании приготовить два коктейля обязательных. Один с использованием техники рабочего флейринга - это грубо говоря виртуозная работа с полной бутылкой, некая шоу-подача и второй коктейль з использованием техники шоу-флейринга - это работа с минимальным количеством жидкости, где бармен может показать максимально шоу.

Усі рухи виконуються під ритмічну музику, важливий і контакт з публікою. Тож доводиться ще й танцювати. Крім обов'язкової програми - учасники показують оригінальні трюки, які самі вигадали: жонглювати одразу чотирма предметами або балансувати пляшкою на руці. При цьому судді оцінюють і швидкість роботи бармена.

Юрій Брисенков, бармен:

- Три бутылки когда, идет выброс из под ноги, когда уже бутылка в воздухе, одна в руке и ты третью выкидываешь и между ними нужно провести руку - это считается довольно таки сложно, такое редко когда делают.

Пляшки часто впускають на підлогу, але є програми наближені до ідеалу. Саме такі учасники й перемагають. Один з найкращих київських барменів Олександр Гребенюк показує хороші результати, але предмети все одно кілька разів вилітають з рук.

Олександр Гребенюк, бармен:

- Самое сложное сконцентрироваться при зрителях, потому что они дают особую энергию с ними тоже нужно контактировать. Жонглирование четырьмя бутылками, потом робота двумя шейкерами, двумя бутылками в принципе вся программа была сложная.

Родзинка конкурсу - виступи дівчат. Марина Бударна своїми трюками доводить, що бармен професія не лише чоловіча. Тендітні жінки жонглюють пляшками не гірше. Спочатку - це було хоббі, а останні півроку вже професія. Марина працює в одному зі столичних готелів.

Марина Бударна, бармен:

- Это уникально и людей можно удивить когда девушка бросает бутылки, когда за баром идет флеир во время приготовления коктейля, потому что парни это уже притерлось, а когда девушка на баре работает, когда еще показывает хороший флеир - людям это нравится. Сложно как девушке, эти все бутылки тяжелые, синяки, травмы, а потом привыкаешь ты ходишь вся синяя побитая и все нормально

Хоч у барменів не всі елементи виходять: десяток пляшок розбили, а скільки спиртного вилили на підлогу і не порахувати. За такі недоліки знімають бали, але у подібних конкурсах для учасників головне набратись досвіду та розважити публіку.

Веніамін Трубачов, Володимир Самченко, К1

Телепрограма