Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 травня 2009
Один день. Україна

Іспит з мови за ґратами

21:10

Українським право-порушникам уперше дозволили перевірити свої знання. Тепер - і вони зможуть вивчати економіку, право та інформатику. Сьогодні в колонії для неповнолітніх, що у Прилуках, теж писали тести з української мови та літератури. Тамтешні вихованці обрали лише гуманітарні предмети. Бо майже всі поставили мету - стати юристами. Яке воно, тестування за колючим дротом - бачила Алла Щоличева.

Колючий дріт для знань не перепона - вирішили четверо засуджених Прилуцької колонії для неповнолітніх. Писати тести з рідної мови їх привели під конвоєм. Тестувальників розсаджує сама шкільний завуч

Кожен з них під суворим наглядом працівника освіти. На столі для особистих речей - лише картки з даними та дамська сумочка завуча. Рік тому Віктор і уявити не міг, що готуватиметься до тестів за гратами. Він два місяці гортав правопис і хрестоматію, але хвилювання від того не поменшало.

Віктор Ніколаєнко, в'язень Прилуцької колонії для неповнолітніх:

- Тут более литература, как-то не по себе. Там же не один Шевченко, их там много.

В Прилуцькій колонії більше сотні вихованців. Але окрім цих хлопців, більше ніхто не наважився скористатися шансом.

Деякі спочатку погодилися, а потім передумали. Мовляв перспективи не побачили.

Ніна Лобода, завуч школи:

- Як закінчився час реєстрації тоді дехто одумався, але ви розумієте",що вже пізно. Реєстрація вже закінчилась, а так в нас ще були бажаючі. Потім вже осознали що це таке.

Рівно об одинадцятій тестування стартує. Сценарій нічим не відрізняється від звичайної школи - не питати нічого зайвого, не виходити з аудиторії і бути максимально уважним. На кожну відповідь абітурієнтам дали по три хвилини. На цьому іспиті сесія тут закінчиться. Адже всі охочі вирішили рухатися у гуманітарному напрямі. Хлопці мріють стати юристами, адвокатами і суддями. Директор школи Віктор Федорович впевнений, ці вихованція далеко підуть.

Віктор Лебідь, директор школи:

- Може і політики, ви такі приклади знаєте, які в таких установах були, як у нас, а потім...

До тестів, вона з учнями навіть абетку повторила. Тамара Білокур - учитель української мови та літератури. Найважче було повторювати твори та поезію, зізнається жінка. У вихованців до книг не було ані часу, ані бажання. Залюбки хлопці читали лише Стуса та Симоненка.

Тамара Білокур, вчитель української мови та літератури:

- Коли їм нагадуєм, що письменник деякий час був під наглядом поліції. От тут вже в наших вихованців відкриваються очі і вони хочуть все більше і більше знати його творчість.

За три години їх випустили зі шкільного приміщення. Хлопці задоволені, адже встигли відповісти на всі запитання. Найважчими виявилися таки завдання з літератури.

Віктор Ніколаєнко, в'язень Прилуцької колонії для неповнолітніх:

- Дали четыре строчки со стиха и нужно определить чье оно. Путало чуть чуть.

Віктор спокійний - для нього найстрашніше тепер позаду. Якщо бали будуть високими, вже цієї осені хлопець стане студентом.

Алла Щоличева, журналіст:

- Результати сьогоднішнього тестування з'являться в інтернеті за три тижні. Але в'язні їх не побачать. Тут у колонії заборонено користуватися всесвітньою мережею. Місцевим абітурієнтам доведеться чекати майже півтора місяця. Коли центр оцінювання знань, поштою надішле листи з балами.

Алла Щоличева, Євген Сакун, К1

Телепрограма