Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 травня 2009
Один день. Україна

Картате небо в крапочку

21:08

Кам'янець-Подільський на найближчі п'ять днів стане столицею повітроплавання. У місті проходить чемпіонат для пілотів повітряних куль. Сьогодні стартував перший заліковий заліт аеростатів. За звання кращого змагаються шістнадцять екіпажів з різних куточків України. Підготовку до змагань бачила Тетяна Козирєва.

Тетяна Козирєва журналіст

- У переддень офіційного старту чемпіонату затяті пілоти попливуть у вільному польоті. Таких відчайдухів лише семеро. Загальна ж кількість команд-учасників - шістнадцять.

Почесний перший номер на змаганнях у єдиної жінки-пілота - переможця минулорічних змагань.

Тетяна Байдик, переможець чемпіонату України у 2008 році:

- Обязывает этот раз намного больше - в прошлом году мне удалось победить всех наших пилотов, поэтому от меня будут ожидать больших результатов.

Вільний політ перед змаганнями - можливість побачити зону майбутнього польоту, крім того потренуватися в нових для себе завданнях перед їх безпосереднім виконанням.

Олександр Пархоменко, президент київського клубу повітроплавання "Пілот":

- При более слабом ветре можно спуститься в каньйон - там совершенно другие потоки - можна сделать такие вещи, как ни на одном другом летательном аппарате.

Повітроплавання - спорт недешевий. Кожен учасник влітає у копійочку. На підготовку та участь у змаганнях команда витрачає більше двадцяти тисяч гривень.

Олександр Николаєв, президент федерація повітроплавання України:

- Некоторые летают тут уже три дня, некоторые только приехали. И вот те, кто только приехал - для них есть этот шанс только сегодня - отработать взаимосввязь с командой. Ведь воздухоплавательный спорт - это не только шар и пилот, это еще и команда.

Перемога на чемпіонаті Україні - безапеляційний квиток до збірної чемпіонату світу. Втім для декого - це лише чергове тренування. Тільки цей аеростат представлятиме Україну на Всесвітніх авіаційних іграх, які проходять раз на чотири роки - і є своєрідною олімпіадою для підкорювачів неба.

Денис Володін, учасник Всесвітніх авіаційних ігор:

- В этом году будет выступать лучшая двадцатка пилотов мира. Все полеты, которые производятся сейчас в Украине - тренировка - ознакомление с новой техникой - ДЖПРС и многое другое, что понадобиться там.

Як наприклад менша за звичайну спортивна куля. Минулого разу вони допомогла своєму власнику прийти до фінішу четвертим на чемпіонаті світу.

З Кам'янця-Подольського Тетяна Козирєва, Максим Соколик, К1.

Телепрограма