Головна Мапа сайту Контакти
RSS
22 травня 2009
Один день. Україна

Вшанування воїнів УПА

21:09

Завтра країна вшановуватиме пам'ять відважних вояків, які загинули в боротьбі за державну незалежність України. Життя провідних діячів-революціонерів завжди оповите таємницями. Лише найбільш довірені соратники та найближчі друзі знають про окремі події з їхнього життя. Із Любомиром Полюгою, охоронцем Романа Шухевича - зустрічалися наші журналісти.

Доля Любомира Полюги була визначена мало не з народження. Батько - старшина Української Галицької армії - згодом долучився і до створення Українського таємного університету у Львові та товариства "Просвіта". А мати вчилася разом із Романом Шухевичем, майбутнім головним командиром УПА.

Любомир Полюга, охоронець Романа Шухевича:

- Виховуючись у такій національно-свідомій, патріотичній сім'ї я теж ріс вже з малку патріотом. До цього доклалися ще школа і церква.

У 15 років Любко, як його тоді кликали рідні, втікає з дому, аби захищати незалежність Карпатської України. Порив юнацького максималізму - вчасно стримує батько.

Любомир Полюга, охоронець Романа Шухевича:

- Тоді, коли я втікав мав надію потрапити до Шухевича. Звичайно, це були юнацькі, чуть не дитячі намагання.

Перша зустріч Любомира Полюги із Тарасом Чупринкою відбулася 1945 року. Йому тоді доручили супроводжувати головного командира УПА у медінститут на лікування. На ньому була роба, старий кашкет, пом'яті штани та брудні черевики. Лише так можна було замаскуватися.

Любомир Полюга, охоронець Романа Шухевича:

- Він настільки був законспірований і фізично, і психічно, що я не міг би його впізнати. Але це вже все-таки було.

Віталій Кубліков, журналіст:

- А це остання конспіративна штаб-квартира Романа Шухевича. Саме тут у селі Білогорщі неподалік Львова генерал-хорунжого убили НКВДисти.

Життя підпільників вимагало конспірації буквально в усьому. Осередками повстанців були ось такі конспіративні помешкання, як у селі Княгиничі.

Микола Бурак, Директор музею Романа Шухевича:

- Про те, що тут була штаб-квартира Романа Шухевича в нас в селі Княгиничі ніхто не знав. Навіть підпілля з односельчан про це не знало.

Таких криївок на Галичині було 10-ть. Саме тут повстанці проводили свої таємні зустрічі. У повоєнний час Любомира Палюгу і всю його родину переслідували. Охоронцеві Шухевича довелося відбути у таборах 9 років заслання.

Зі Львова: Віталій Кубліков, Тетяна Козирєва, Тарас Ткач, К1.

Телепрограма