Головна Мапа сайту Контакти
RSS
22 травня 2009
Один день. Україна

Географічний центр України

21:07

Звідти однаково в усі боки - пуп української землі. Сьогодні в серіалі "Світ за очі" ви дізнаєтеся про географічний центр України. Далеко не всі знають про те, що він таки визначений. Український нульовий кілометр - у Кіровоградській області, в селищі Добровеличківка.

Окрім величезної гранітної брили, там є на що подивитися. У різні часи Добровеличківка була в центрі важливих історичних подій. Які саме таємниці зберігає серце нашої країни - дізнавався Роман Бочкала.

Роман Бочкала, журналіст:

- 48 градусів північної широти та 31 градус східної довготи. Ось він Географічний центр України - ця брила. Це місце знаходиться у селищі Добровеличківка, саме тут центр нашої країни відносно найвіддаленіших її куточків.

Цей пам'ятник місцеві мешканці встановили за власні гроші. 20 тонн цільного граніту. Тепер сюди приїжджають з усієї України та навіть з-за кордону. Ця компанія - з Кіровограда. Нова традиція - фотографуватися біля каменя.

Добровеличківка - районний центр. Тут і в найближчих селах живуть 7 тисяч осіб, розповідає голова селищної ради Анатолій Тущенко. Він запевняє: в кожній хаті радо зустрінуть мандрівників. Ставку роблять на "зелений" туризм.

Анатолій Тущенко, голова Добровеличківської сільради:

- Перш за все я гордий і думаю, що інші співмешканці теж горді, що ми є гео центром України.

За легендою, селище заснував коваль Величко, триста років тому. Поруч із селом - річка Добра. Звідси й назва - Добровеличківка.

А першими цю місцевість заселили трипільці. За підрахунками археологів, п'ять тисяч років тому тут був один із центрів Трипільської цивілізації. Всі знахідки зберігаються у Добровеличківському краєзнавчому музеї. Він вважається одним із найкращих у центральній Україні.

У козацьку добу через Добровеличківку пролягав чумацький шлях. Часто заходили сюди й козаки - біля села цілюще джерело. Кажуть, тутешню воду дуже любив отаман Запорозької Січі Іван Сірко. Приїздять по воду сюди і зараз.

Свою роль Добровеличківка відіграла і під час громадянської війни. Саме тут розміщувалася штаб-квартира Нестора Махна, тепер у цій будівлі музей. Місцеві досі пам'ятають весілля Махна з Галиною Кузьменко - вона теж звідси. Гуляло тоді все військо головного анархіста.

Валентина Грінченко, директор Добровеличківського краєзнавчого музею:

- Замість столу було викопано два рови величезні і просто сиділи на свіжому повітрі.

В Україні досі тОчаться суперечки: як визначити, де центр держави? Методик багато... Саме тому Добровеличківка має шістьох конкурентів.

Віктор Крайносвіт, депутат Добровеличківської райради:

- Методика застосована Менделеева, яку він застосовував для визначення гео центру Європи. Тобто 4 рівновіддалених точки.

У підручниках за сьомий клас вказано, що географічний центр - саме тут. Але офіційного статусу - центра країни - Добровеличківка досі не має. Втім, місцеві мешканці вірять, що колись це таки станеться. Та жартують: можливо, допоможуть золоті карасі, що водяться в річці Добрій.

З Кіровоградщини, Роман Бочкала, Василь Меновщиков, К1.

Телепрограма