Головна Мапа сайту Контакти
RSS
1 червня 2009
Один день. Україна

Оце так професія! Парашутний інструктор

22:01

Професія, про яку ми сьогодні розкажемо, існує в офіційному переліку. Однак людей з таким записом у трудовій - одиниці. Можливо тому, що це заняття надзвичайно ризиковане і відповідальне. Але приносить неймовірне задоволення.

Чим займаються професійні парашутні інструктори та як стати парашутистом за один день і залишитися з усіма кінцівками - знає Олексій Крапивко. На К1 "Оце так професія" - парашутний інстуктор.

Їхня любов до неба така велика, що воно і віддячує, і годує. Брати Ігор та Олег Чумаченки - парашутні інструктори. Близнюки стрибають уже 20 років. А кілька останніх - вчать парашутизму інших.

Ігор Чумаченко, інструктор з парашутного спорту:

- Как правило, из ста человек 1-2 парашютиста остаются дальше по программе работать... Учим правильно выходить из самолета, ложиться на поток. Если у человека хорошо получается - дальше идет свободное падение. 5 секунд, 10 секунд, 15 секунд...

Але спочатку треба допомогти зробити перший стрибок. Слід затямити, що дозволено, а чого не можна робити в жодному разі. Брати проводять інструктаж, а потім розбивають майбутніх парашутистів на групи і разом із ними сідають у літак.

Далі - зліт на 800 метрів і найцікавіше - випхати тих, хто сумнівається. Зазвичай таких небагато. Вони просто не доходять до літака. Стрибнули. Можна повертатися по нову партію добровольців. Або літаком, або на парашуті. За день кожен інструктор може стрибнути з десяток разів.

Ігор Чумаченко, інструктор з парашутного спорту:

- Когда я выполняю парашютный прыжок, я думаю только о той работе, которая запланирована.

Але для них це - задоволення.

Ігор Чумаченко, інструктор з парашутного спорту:

- Это и работа, и образ жизни, и все. Мы сюда приезжаем с семьей, с женой. Как и брат, и работаем, и отдыхаем. Удовольствие получаем. У меня дочка младшая. Вот родилась год назад. У нее 12 прыжков. С мамой. Будущая парашютистка.

А що ж відчувають ті, кого навчають Чумаченки? Ми вирішили перевірити це на собі. Вислухали інструктаж та сміливо одягли парашути. Самі вчителі переконували - жодної небезпеки для життя немає. Але їм ніхто не вірив. І протягом 4-х годин ми намагалися запам'ятати кожне слово.

За кілька хвилин - підйом, до землі - 800 метрів. Горло стискає, іще мить, стрибок - і парашут розкривається.

Для того, аби стрибнути з парашутом, потрібні 3 речі: голова на плечах, власне, парашут, ну і звичайно, гарний інструктор. Я абсолютно цілий, а це означає, що мої інструктори чудово впоралися.

Телепрограма