Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 липня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Реве та стогне! Дніпро на Київщині

22:06

"Один день" розпочинає нове розслідування. Цього разу ми взялися вивчати стан головної річки країни - Дніпра. Для серіалу "Реве та стогне" протягом тижня наші кореспонденти подорожуватимуть уздовж Дніпра від Київського водосховища до Чорного моря і вивчатимуть проблеми головної водойми України.

А сьогодні ми розповімо про забруднені радіацією береги на Київщині, де живе риба, їсти яку категорично заборонено. У водній зоні відчуження побував Веніамін Трубачов.

Прип’ять - найбільший водний об’єкт чорнобильської зони відчуження. Річка протікає по радіоактивно забрудненим територіям. Саме звідси небезпечні для життя речовини потрапляють у Дніпро.

Річку перевіряють на вміст радіонуклідів, таких як стронцій та цезій. У цих каністрах воду звозять до спеціальної лабораторії. Цей апарат фільтрує її, і комп’ютеризована система видає результати.

Леонід Богдан, в. о. начальника лабораторії спектрометрії ДСНВП "Екоцентр":

- Это стоят пробы подземной воды, по методике должны отстояться не менее 12-ти часов, чтобы сел осадок, а затем уже поступают на работу, пропускают через ионообменные колонки, и дальше уже поступают на измерения.

Одна проба - це двадцять літрів, які беруть із різних місць Прип’яті. Це так звані контрольні точки, які знаходяться на дні та поверхні води.

Леонід Богдан, в. о. начальника лабораторії спектрометрії ДСНВП "Екоцентр":

- Содержание стронция в реке Припять на сегодня в 20 раз ниже, чем те нормы, которые даются по Минздраву.

Але головна проблема ховається не у воді, а на березі. Потоки річки регулюються дамбами, за якими знаходяться забруднені радіацією території, що на карті позначені темнішим кольором. Але восени під час повеней та сильних дощів Прип’ять розливається, і радіація потрапляє у річку й тече до столиці.

Сергій Кірєєв, заступник директора з моніторингу та наукової діяльності ДСНВП "Екоцентр":

- Со своей главной задачей они справляются, они не дают залпового сброса радиоактивности в реку, но при высокой воде со стороны Беларуси вода заходит в задамбовое пространство, там она насыщается радионуклидами цезием и стронцием, и потом в течении периода под дамбой она опять выходит в реку.

З Прип’яті воду не можна ні пити, ні купатись у ній. Ще однією загрозою є риба. Більша частина якої непридатна для їжі, але вона потрапляє з Чорнобильської зони у Київське водосховище. Там її ловлять і потім продають.

Олександр Дорошенко, заступник начальника відділу радіоекологічного моніторингу ДСНВП "Екоцентр":

- Риба, яку виловлюють в річці Прип’ять, забруднена радіонуклідами, і зустрічаються екземпляри дуже забруднені, і якщо ти впіймав рибину і сказати, що вона чиста чи грязна ти не можеш, через те краще поберегтись і відмовитись від її вживання.

Найбільше радіонуклідів потрапило у річку під час паводку 1999-го. І гарантій, що природний катаклізм не повториться щомиті, як і десять років тому - немає.

З Київщини, Веніамін Трубачов, Володимир Дєдов, К1.

Завтра дивіться в "Одному дні" чергову історію серіалу "Реве та стогне". Веніамін Трубачов розкаже про забудову столичних берегів Дніпра та небезпечні відходи, які можуть з річки потрапити у квартиру кожного киянина.

Телепрограма