Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 липня 2009
Один день. Україна

На Київському іподромі приймають ставки з-під поли

22:05

Тоталізатор з-під поли. Заборона на азартні ігри діє вже місяць. Проте на Київському іподромі продовжують приймати ставки. Щоправда, тепер - неофіційно. Маркіян Перетятко побував на "Дербі" (це головні перегони року серед рисаків) і перевірив, як новий закон вплинув на любителів коней та азарту.

У стайні запрягають фаворита змагань. Його наїзник прагне будь-що виграти турнір - попри те, що сума найбільшого призу - лише тисяча двісті п'ятдесят гривень, а тоталізатор взагалі опинився поза законом.

Олександр Скворцов, майстер-наїзник КП "Київський іподром":

- Конечно, беда - ведь это самая прибыльная часть ипподрома, с которой мы можем на что-то рассчитывать в плане обслуживания нашей работы.

Найкращі рисаки та наїзники з усієї України змагаються не лише у швидкості, а й у витримці. Адже важливо, щоб кінь не збився на галоп. Тварина повинна бігти риссю, тобто ставити ноги лише навхрест. Інакше - загроза дискваліфікації. Тим часом пристрасті вирують не тільки на доріжці, а й на трибунах.

Попри заборону азартних ігор, результат кожного забігу для десятків глядачів означає виграш або програш грошей. Постійний відвідувач іподрому Ігор Позега не приховує: уже заклав близько тридцяти гривень.

Ігор Позега, відвідувач Київського іподрому:

- Там в самом конце ипподрома, там ящичек стоит. Сидит человек, у него ящик - принимает ставки и выигрыши делит, если мы угадали. Например, я пишу на бумажке цифры: 1,2,5... - и бросаю в ящик. И много таких людей, как я, так бросает.

Спробуємо і ми знайти картонну коробку, про яку нам розповідали відвідувачі іподрому - те місце, де і сьогодні приймають ставки на заїзди.

Найбільше людей - саме біля банку тоталізатора. У коробку вкладають папірці зі зробленими ставками та іменем гравця. А закладені гроші становлять банк, який і розділяють між тими, хто безпомилково вгадає, який рисак прийде першим, другим та третім. Коли настає час сплачувати виграш, справа доходить мало не до бійки.

Cаме тоталізатор є головним джерелом доходів іподромів у всьому світі, каже директор кінного стадіону. Він сподівається, що ставити на перегони знову дозволять, бо однаково проконтролювати всіх нелегальних гравців немає змоги.

Євген Кадиров, директор КП "Київський іподром":

- Люди, бывает, вдвоем сидят - они между собой договорились, они по 30-40 лет здесь. Они здесь еще в советское время играли. За всем невозможно уследить. Но мы, конечно, противники того, чтобы на руках играли. Хотим, чтобы это было законно.

Поки ж керівництво іподрому розраховує на гроші міста і державну казну. Та готується до наступних змагань. За місяць на цьому майданчику вперше збираються влаштувати змагання з конкуру - тобто подолання перешкод. Поле посеред іподрому вже готове. Залишилося звести спеціальні трибуни.

Маркіян Перетятко, Євген Сакун, К1.

Телепрограма