Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 серпня 2009
Один день. Україна

Експедиція "49-та паралель" стартувала

21:12

Експедиція "49-та паралель" стартувала. Джипери подолали першу сотню кілометрів східними областями України - Луганською та Донецькою - та в'їхали до Слобожанщини. Попереду - неблизький шлях до західного кордону.

Нагадаємо, команда прокладає новий туристичний маршрут. При цьому учасники експедиції намагаються максимально дотримуватися курсу - найдовшої в Україні 49-ї паралелі. Разом із відчайдухами тим же шляхом рухаються і журналісти К1. Про перший день подорожі - Дмитро Євчин.

"49-та паралель" стартувала з крайньої східної точки України. За кілька кілометрів від селища Городище, що у Луганській області. Саме тут і закопали символічну стартову капсулу. Наступні залишать прямо у точках перетину 49-ї паралелі з меридіанами. Зробити перші кроки у подорожі джиперам допомагають прикордонники.

Віталій Агафонов, прикордонник:

- Ви бачили, що прикордонники Луганщини використали можливість і надали пам'ятні сувеніри для прикордонників Чопського загону. А саме передали землю Луганщини.

Її провезуть по усій 49-й паралелі. Аж до крайньої західної точки України. Мета екстремалів - передати землю, взяту побіля луганського селища, закарпатським прикордонникам.

Тарас Сотник, організатор експедиції "49-та паралель":

- Возможно, мы проложим маршрут, который смогут пройти другие люди в будущем, учитывая, что его завершающий участок - Закарпатье, мы его уже немного знаем, то Восточной Украины не знает практически никто. По крайней мере из наших друзей. Поэтому мы хотим посмотреть на это. И возможно, проект станет ежегодным.

Поки це - незвіданий маршрут, кожен його кілометр учасники випробують спершу на собі.

Отак, переважно бездоріжжям, лісовими звивистими стежками джипери пройшли усю відстань. Перший бій, точніше день, виявився найважчим. Для учасників "49-ї паралелі" він завершився надвечір. Спочатку колона в'їхала до міста Слов'яногірськ у Донецькій області, а потім вирушила шукати місце для ночівлі.

За перший день учасники експедиції проїхали 250 км та закопали 3 капсули. Тож розбили табір затемно і прямо серед лісу.

Тут нашвидкуруч встановили намети та розпалили вогнище. Останні сили пішли на облаштування бодай якогось побуту.

Втомлені, проте задоволені. Їхній дебют на 49-й паралелі можна вважати вдалим. Команда чітко виконує намічений план та упевнено прокладає новий маршрут на Захід.

З Луганщини та Харківщини Дмитро Євчин, Веніамін Трубачов, Руслан Міщенко, Максим Чеблін, К1.

- Прямо перед випуском "Одного дня" ми зв'язалися з нашими репортерами, і вони розповіли, що у водіїв побільшало спецобладнання. Сьогодні один з екіпажів спеціально вирушив до цивілізації, аби придбати особливий бінокль. Адже більша частина маршруту приховує небезпеку, на перший погляд непомітну - і з біноклем джипери почуватимуться вільніше.

- Сьогодні мандрівники відпочивали після першого виснажливого етапу аж до обіду. Місце для відпочинку вибрали найкраще - це перетин річок Оскол і Сіверський Донець. Там унікальний природний парк. І ви зможете побачити ці краєвиди вже завтра, у наступній частині серіалу "49-та паралель".

- А у ці хвилини наші герої вже облаштовуються на ніч. Вони подолали черговий етап бездоріжжя.

Телепрограма