Головна Мапа сайту Контакти
RSS
7 вересня 2009
Один день. Україна

У Житомирі заборонили усі групи подовженого дня

21:14

В Житомирі - теж клопоти з малечею. Міська санстанція - в усіх школах заборонила групи подовженого дня. Щоправда, тимчасово, доки у перших класах не з'являться спальні кімнати. Батьки бідкаються - дітей нікуди подіти після уроків. А Маркіян Перетятко знає більше.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- На кінець першого тижня навчального року у Житомирі групи продовженого дня для першокласників запрацювали, але - у скороченому варіанті. Ці діти можуть залишатися під наглядом вчителів лише до третьої години дня.

Ця жінка змушена відпрошуватися з роботи, щоб відвести дитину додому. Там хлопчик до шостої вечора залишиться сам, поки не прийде додому батько. Мати ж два тижні в місяць працює до десятої.

Ольга Яблонська, мати учня першого класу ЗОШ № 21 (Житомир):

- Нам хоча б до пів шостої, до п’яти, а так хоч бери з роботи звільняйся і сиди з дитиною вдома.

Санітарні правила вимагають - після уроків у шестирічних школярів має бути, де гратися та спати. Влітку в житомирських школах ігрові кімнати обладнали. Однак, на спальні - потрібно зовсім інші гроші.

Світлана Ремінець, директор загальноосвітньої школи № 21 (Житомир):

- Закладати ці кошти потрібно на наступний рік - потрібно придбати дитячі ліжечка, постіль багато ще додаткових речей, щоб ця спальна кімната могла функціонувати

Ця школа, як і більшість учбових закладів Житомира, збудована у шістдесятих роках минулого століття. Створити тут нормальні умови для дитячого відпочинку нереально - вважають у міському управлінні освіти. Тож і не намагалися виконати вимогу медиків.

Валентина Арендарчук, начальник управління Житомирської міської ради:

- Звичайно, ця вимога була, Але хочу сказати, що її ніколи не піднімали місцеві санстанції, бо вони я думаю розуміли, що це практично неможливо зробити".

Здоров'я дітей - головне, кажуть у санстанції. Тож якщо спати ніде - першокласники можуть залишатися в школах максимум до обіду. Чи відновлювати продовжений день до 6-ї санстанція вирішуватиме щодо кожної школи окремо.

Олександр Шпита, головний державний санітарний лікар Житомира:

- Вже є зрушення щодо організації спалень і додаткових кімнат. Деякі директори шкіл шукають приміщення, шукають меблі, кроватки, постільні приналежності і так далі.

А поки спальних кімнат немає - куди подіти дитину після третьої години - батькам залишається вирішувати самим.

З Житомира - Маркіян Перетятко, Василь Меновщиков, К1.

Телепрограма