Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 червня 2009
Один день. Україна

Міліція вчиться придушувати масові заворушення

21:09

Правоохоронців закидали ялинковими шишками. Бійці спецпідрозділів харківської міліції та курсанти вчилися придушувати масові заворушення. Навчання провели на університетському полігоні. Як дезорганізувати розлючений натовп і знешкодити хуліганів - знає Анатолій Мажора.

За легендою навчань, у центрі міста, на майдані Свободи, натовп вийшов з-під контролю. На вимогу розійтись - у патрульних жбурляють каміння та пляшки. Спроба вгамувати людей без застосування сили - марна. Після команди "наступ", міліціонери рушили щільною шеренгою. Аби вберегтись від ударів, головне - міцно тримати щит у руках, - ділиться секретом курсант Максим.

Максим, курсант:

- Тримаються чотири точки: плече, лікоть, голова і коліно. З цього упору можна тримати любий натовп.

Щити - не єдине, що є в арсеналі спецпідрозділів.

Валерій Лютий, заступник начальника обласного управління міліції

- БТР, тяжелая техника пытается рассредоточить толпу- разделить их на 2 части для того, чтобы их дезорганизовать, более четко выстроить наши порядки и затем, когда толпа будет более рассредоточена - после этого принимается решение инициаторов той, или иной группы задерживать.

По тому, як натовп оточили, діяти треба злагоджено, чітко та оперативно.

Максим, курсант:

- Тримаю щит. В положенні на плече. Якщо команда зверху бий- відкривається щит і наноситься удар зверху. Може бути зверху, знизу, збоку і точковий.

У ролі хуліганів - колеги-правоохоронці. Люди військові - наказів не обговорюють. Та все ж таки визнають - по інший бік барикад почуваються комфортніше.

Володимир, курсант:

- Это палица резиновая, 70 см. Від неї якось захищаться можна? Ну, если ты в что-то одет- то можна, а если вот так как я- то никак нельзя.

Тим, що відбувається на майдані, приборкання безладу не обмежується. З укриття за розвитком подій стежить снайпер. Це на випадок стрілянини.

Анатолій Мажора, кореспондент:

- За реальних умов під гарячу руку хуліганів потрапляє майже все - великі вітрини та дорогі автомобілі. Під час тактичних навчань правоохоронців найбільше дісталося ось цьому білому "запорожцю"- побите скло та вм'ятини по всьому корпусу. Після подій він їхати не зможе. Місце йому на автомобільному звалищі.

Неконтрольованих хуліганів приборкують усі оперативні служби. Тут і кінологи - собаки мають наздогнати зловмисника, якщо той почне тікати, й медики - для них після масових заворушень робота є завжди.

З Харкова Анатолій Мажора, Олег Радченко", К1.

Телепрограма