Головна Мапа сайту Контакти
RSS
7 вересня 2009
Один день. Україна

Під Києвом пройшов чемпіонат радіокерованих авіамоделей

21:11

Цими вихідними під Києвом на чемпіонаті України змагалися шанувальники радіокерованих авіамоделей. Окрім сучасних пілотажних літаків, там можна було побачити навіть бомбардувальники часів Першої світової війни. На святі авіамоделістів побувала Ірина Долобан.

У цьому класі змагань головне - чітко виконати комплекс обов'язкових фігур. Як пройде політ, залежить від вмілих рук пілота, який керує літаком із землі.

Юрій Роговий, учасник змагань (Київ):

- Самое сложное - это выполнять ровные фигуры, в чем и заключаетсмя вся основа пилотажа. Например, геометрические фигуры. Петля - надо ровную сделать петлю, квадрат или восьмерки.

На змаганнях траплялися й ось такі невдачі.

Ірина Долобан, журналіст:

- Сьогодні цей літак пошкодив шасі. Однак кілька годин роботи професіоналів - і він знов готовий до бою. Адже він не збирається змінювати свій статус - на сьогодні це єдиний стратегічний бомбардувальник часів першої світової, який піднімається у небо.

Цей літак бере участь в іншому класі змагань - моделей-копій. Масштаб один до десяти, це детальна копія літака "Ілля Муромець" авіаконструктора Сікорського. Ось - подивіться на фотографію тисяча дев'ятсот п'ятнадцятого року. Цю модель створювали півтора року.

Андрій Федоренко, учасник змагань (Енергодар):

- Самолет от и до полностью сделан самостоятельно, включая винты, сейчас здесь полетные винты стоят, а вообще здесь копийные винты. Все вооружение, моторы, все сделано руками.

У цьому класі змагань судді насамперед оцінюють те, наскільки модель схожа на оригінал. Тут важливий як зовнішній вигляд, так і технічні характеристики. Тобто міні-машина має літати так само, як і її "прадід" сто років тому.

Андрій Федоренко, учасник змагань (Енергодар):

- Делалась его полная компьютерная модель, математическаям моделирование производилось, потому что эродинамика очень необычная. Она абсолютно необычная для нормальних самолетов, скажем так, для сегодняшнего дня.

Цього року в змаганнях взяло участь близько шістдесяти осіб. Організатори відзначають, що цей досить складний вид спорту значно помолодшав.

Михайло Захаров, технічний директор змагань:

- Радиомодели - это сложные модели. Традиционно было всегда так, что спортсмены только в зрелом воздасте достигали такого уровня. Сейчас у нас вот можно даже здесь увидеть есть и юноши. Спортсмены в двадцать лет, которые уже опережают своих более старших товарищей. Чего раньше не было.

Отже, попереду підкорення нових висот.

Ірина Долобан, Євген Сакун, К1.

Телепрограма