Головна Мапа сайту Контакти
RSS
7 вересня 2009
Один день. Україна

Львів готується до параду левів

21:12

У Львові тривають приготування до параду левів. Символи давнього міста розфарбовують у дворику ратуші - як професійні художники, так і ті, хто вперше взяв пензля до рук. Тут і Роман Віктюк, Кузьма "Скрябін", Богдан Бенюк і Руслана Лижичко. Полотном стала фігура лева, створена молодим львівським скульптором, з якої зробили 30 копій. Завдання учасників проекту - вмістити на ній - усе львівське життя.

Віталій Кубліков, журналіст:

- Перед художниками стоїть непросте завдання: створити цікавий образ символу древнього міста. Аби із першого погляду було зрозуміло, що це - "Лев зі Львова".

Усі художники працюють в однакових умовах. Ось така паркова фігура має перевтілитися у витвір мистецтва. Студентка львівської академії мистецтв уже четвертий день сидить біля свого лева. Каже - це буде лев, який шукає сон.

Тетяна Цюпко, художниця

- Вікно, трамвайчик, впав дощ, усі повідкривали парасольки, оперний, смачна львівська кава, те, що зустрічається кожного дня. Це все львівське життя. Воно - зображене на леві.

Розмалювати свого лева приїхала до Львова і Руслана. Цар звірів у неї асоціюється з вічним почуттям.

Руслана Лижичко, співачка

- У нас буде лев кохання. Ми будемо його робити коханим. Він тримає земну кулю. Усе тримається на коханні. А кохатися краще у Львові.

Ідея таких парадів не нова. У Європі вже давно існує традиція розмальовувати пластикових тварин.

Віктор Романюк, організатор "Параду левів":

- У нас відрізняється формат. Тобто, ми зробили відкрите розмальовування. Тоді як у Швейцарії розмальовують по майстернях і потім виставляють тих корів

Цього року організатори вирішили не продавати левів з аукціону, як це було торік, а подарувати символи Львова найбільшим містам України. Утім, Руслана Лижичко заявила, що купить за власний кошт левів і подарує їх українській діаспорі.

Руслана Лижичко, співачка:

- Я хочу двох левів відправити в Америку та Канаду. Їм це так буде до душі. Там живуть правдиві українці.

Парад левів розпочнеться у Львові на площі Ринок 12-го вересня. Тоді й визначать найкращого хижака, якого поставлять у столиці.

Віталій Кубліков, Тарас Ткач, К1.

Телепрограма