8 чудових страв грузинської кухні, які ви легко приготуєте вдома
Грузини люблять життя та вміють отримувати від нього задоволення. Вони прагнуть привносити радість і яскраві фарби в усі його сфери, в тому числі й у культуру харчування. До того ж, вони охоче переймають традиції інших народів, і їхня кухня увібрала все найкраще з кулінарних тенденцій Закавказзя, Причорномор'я та Близького Сходу. Можливо тому вона стала однією з найулюбленіших і найвідоміших в усьому світі? Сьогодні ми зібрали кілька чудових рецептів грузинських страв, які, до того ж, зовсім не складно приготувати.
ЛОБІО
Дуже популярна грузинська закуска з квасолі та горіхів.
300 г квасолі
1 склянка очищених волоських горіхів
3 цибулини
4 зубчики часнику
2 пучка кінзи
1 ч. ложка хмелі-сунелі
Сіль, мелений чорний перець, рослинна олія
1. Квасолю замочити в холодній воді на ніч. Промити, залити свіжою водою і відварити до м'якості (1,5 -2 години). Злити воду в окремий посуд.
2. Дрібно нарізати цибулю, 2 зубчики часнику та обсмажити до золотистого кольору у рослинній олії. Додати хмелі-сунелі, перемішати і зняти з вогню.
3. Волоські горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері разом з цибулею.
4. Кінзу дрібно нарізати і перетерти в ступці з рештою часнику та сіллю, щоб виділився сік.
5. Змішати всі інгредієнти, посолити і поперчити. Якщо лобіо вийшло дуже густим, можна додати трохи відвару квасолі. Дати настоятися протягом години.
ПХАЛІ
Готувати пхалі можна з будь-яких овочів або трав. Ми обрали найцікавіший, на наш погляд, варіант - зі шпинату.
500 г свіжого або замороженого шпинату
½ склянки очищених волоських горіхів
3 зубчики часнику
Пучок кінзи
Пучок зеленої цибулі
¼ ч. ложки коріандру
¼ ч. ложки хмелі-сунелі
Сіль, перець
1. Шпинат промити, покласти в киплячу воду і варити 2-3 хвилини. Відкинути на друшляк, віджати.
2. Пропустити шпинат, цибулю, кінзу та горіхи через м'ясорубку. Додати сіль, спеції, добре перемішати.
3. Сформувати кульки і дати їм настоятися в холодильнику протягом години.
АДЖАПСАНДАЛІ
Назва цієї страви, чимось схожої на наше соте, з тюркського діалекту перекладається як "яка ти дивовижна".
1 кг помідорів
1 кг баклажанів
0,5 кг цибулі
2 солодких перця
1 пучок кінзи
1 пучок фіолетового базиліку
1 пучок кропу
1 пучок петрушки
5 зубчиків часнику
Сіль, перець, рослинна олія
1. Цибулю дрібно нарізати та обсмажити в олії до золотистого кольору.
2. З помідорів зняти шкірку, дрібно нарізати і покласти в каструлю з цибулею.
3. Додати нарізаний півкільцями перець, подрібнений часник і тушкувати майже до готовності.
4. Подрібнити зелень і додати до овочів, тушкувати ще 10 хвилин, посолити, перемішати.
5. Нарізати кільцями баклажани, посолити, дати постояти протягом 10-15 хвилин.
6. Обсмажити баклажани у рослинній олії, покласти їх в овочеву суміш, перемішати і дати настоятися в холодильнику протягом кількох годин.
ХАРЧО
Легендарний грузинський суп, до складу якого обов'язково входять яловичина, соус ткемалі та волоські горіхи.
1 кг яловичої грудинки
½ склянки рису
3 цибулини
4 зубчики часнику
150 г соусу ткемалі
1 склянка очищених волоських горіхів
100 г вершкового масла
1 ч. ложа хмелі-сунелі
Пучок зелені (кінза, кріп, петрушка)
1 ч. ложка сушеного базиліку
½ ч. ложки червоного гострого перцю
½ ч. ложки паприки
Чорний перець горошком - 10 шт.
2-3 лаврових листки
Сіль
1. М'ясо залити холодною водою, довести до кипіння, зняти піну та варити на повільному вогні 1,5-2 години. За 10 хвилин до готовності посолити.
2. Бульйон процідити, м'ясо нарізати порційними шматками.
3. Дрібно нарізану цибулю обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору.
4. Горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері, рис добре промити.
5. Проціджений бульйон довести до кипіння, всипати рис і покласти м'ясо. Через 10 хвилин додати цибулю, горіхи та лавровий лист, ще через п'ять хвилин - подрібнену зелень, спеції й ткемалі. Варити ще п'ять хвилин.
6. Зняти з вогню і додати розчавлений ножем часник. Дати настоятися протягом півгодини.
ЧАХОХБІЛІ
Грузинське рагу з птиці. Спочатку його готували з фазану, але з часом зрозуміли, що чахохбілі з курки або індички анітрохи не гірший.
1 кг курки або курячого м'яса (стегна, груди, крильця)
3 помідори
2 цибулини
6 зубчиків часнику
1 червоний гіркий перець
Пучок зелені (кріп, кінза, петрушка)
1-2 ст. ложки оливкової олії
Сіль, рослинна олія
1. Курку порізати на шматки та обсмажити в олії до золотистого кольору.
2. Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку і перебити в пюре. 1 цибулину та 3 зубчики часнику дрібно нарізати, додати оливкову олію, гострий перець, зелень, томатне пюре та перемішати в блендері.
3. Другу цибулину нарізати півкільцями і обсмажити разом з куркою. Додати подрібнений часник, що залишився.
4. Залити курку томатним соусом, посолити поперчити, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
5. Під час подачі прикрасити свіжою зеленню.
ХАЧАПУРІ ПО-МЕГРЕЛЬСЬКИ
Існує кілька варіантів приготування цих знаменитих коржів з сиром. Ми обрали найпростіший, але дуже смачний, мегрельський варіант.
600 г сулугуні
20 г дріжджів
2/3 склянки теплої води
Щіпка цукру для опари
2 склянки борошна
½ склянки молока
30 г вершкового масла
1 яйце
2 ч. ложки цукру
1 ч. ложка солі
1-2 жовтки
1. Приготувати опару: розмішати дріжджі в теплій воді з дрібкою цукру і дати піднятися.
2. Замісити тісто. Молоко розігріти до кімнатної температури, додати розм'якшене масло, цукор, яйце, опару, сіль та борошно. Замісити тісто і поставити його на дві години в тепле місце без протягів, щоб воно піднялося.
3. Розділити тісто на частини, з кожної зробити кулю, а потім – коло. В середину тіста покласти натертий сулугуні, защепити краї в мішечок, перевернути та розкачати качалкою у велике коло. Зробити по центру невеличкий отвір, щоб під час випікання виходив пар. Змастити збитим жовтком і трохи присипати сулугуні зверху.
4. Випікати при температурі 200 градусів до появи золотистої скоринки (приблизно, 20 хвилин).
САЦИВІ
Сациві - це й назва горіхового соусу і страви, яка подається під цим соусом. Це може бути і м'ясо, і індичка, і навіть риба. А найвідоміший сациві готується з курки.
Курка вагою, приблизно, 1 кг
300 мл бульйону
1 цибулина
1-2 ст. ложки борошна
2 склянки очищених волоських горіхів
1 ст. ложка винного оцту
1 ст. ложка спецій для сациві (кориця, шафран, сухий часник, перець)
Сіль
1. Курку відварити до готовності, вийняти з бульйону, остудити та розібрати на шматочки без кісток і шкірки.
2. Дрібно нарізати цибулю і спасерувати її на жирі від бульйону.
3. Додати борошно, обсмажити протягом декількох хвилин і влити 0,5 склянки процідженого бульйону. Потримати на вогні, помішуючи, доки маса не загусне. За необхідністю додати ще борошна.
4. Волоські горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері.
5. Змішати горіхи, спеції, соус, пропущений через прес часник. Постійно помішуючи, щоб не було грудочок, влити бульйон до консистенції рідкої сметани, посолити.
6. Курку залити соусом і довести до кипіння. Дати настоятися протягом декількох годин.
ГОЗИНАКИ
Як ви вже зрозуміли, в грузинській кухні рідкісна страва обходиться без горіхів. Десерти - не виняток.
½ л меду
1 кг волоських горіхів
1. Волоські горіхи очистити, порубати ножем і трохи обсмажити на сковороді без олії.
2. Налити мед у каструльку, довести до кипіння, але не кип'ятити. Зняти з вогню, дати охолонути, а потім ще раз довести до кипіння.
3. Розкласти горіхи на пергаменті, залити гарячим медом і вирівняти отриману масу дерев'яною ложкою. Коли мед трохи охолоне, розрізати гозинаки на ромбики і дати їм застигнути.