Майстер-класи фестивалю "Jazz in Kiev-2008"
Що поєднує віртуозів джазу з аматорами? Відповіддю може бути фестиваль "Jazz in Kiev-2008", який подарував можливість не лише послухати джаз, але й повчитися джазових мотивів. З п'ятниці по неділю проходили майстер-класи за участю найкращих джазменів світу. Останнього дня фестивалю глядачі мали змогу перейняти досвід перкуссіоніста Кафе Да Сілви та контрабасиста Авішаї Коена. Джазовий двобій бачив Роман Бочкала.
Вони прийшли, аби не просто послухати джаз, а й дечому повчитися. Кожне місце - безкоштовне. На заході ж подібні майстер-класи коштують сотні доларів за годину.
Знайомтеся - Кафе Да Сілва з Бразилії. Майстер гри на барабанах. Особливо полюбляє афро-кубинські ритми.
А цей хлопчина у спортивних штанях - один з найкращих контрабасистів сучасності. Авішаї Коен, з Ізраїлю.
Обидва музиканти давали майстер-класи в один день. Але навіть організатори не знали, як це відбуватиметься.
Юрій Руднєв, прес-секретар фестивалю "Jazz in Kiev-2008":
- Первый мастер-класс провел саксафонист Крис Поттер. Он показал много практического. Вчерашний мастер-класс, наоборот, был больше похож на урок. Что будет сегодня - угадать невозможно.
Кафе викладається на повну, втім публіка, здається, нудьгує. Коен теж не одразу полонив увагу. Краще справи пішли, коли Авішаї взявся за гітару.
Бразилець натомість запросив глядачів прямо на сцену, аби ті самі повчилися самби на джазовий манер. І Коен звернувся до залу, але покликав лише її - дівчину з третього ряду. Та заспівала так, ніби вони давно вже в дуеті.
Тим часом Кафе навчав усіх охочих, навіть журналістів.
Роман Бочкала, журналіст:
- Коли Кафе все це показує, то здається, що грати на барабанах дуже легко, але це доти, поки не спробуєш сам.
У Коена ж майстер-клас перетворився в таку собі прес-конференцію. Глядачі питали - маестро відповідав. Та повідав, що в основі його мелодій - не лише рідні, єврейські мотиви, а й стародавні ритми інших народів.
Кафе вже вчетверте в Україні, йому тут дуже подобається. Ніби друга Бразилія.
Кафе да Сілва, джазмен:
- Я люблю ліс, українська кухня - просто диво. Люди дуже щирі. Нагадують бразильців - такі ж гарячі.
А от Авішаї Коен коментарів не давав - тільки автографи. Ще можна було придбати диски з його записами.
Справжні ж концерти були ввечері у Жовтневому палаці. Тут вже ніякої самодіяльності.
Роман Бочкала, Владлен Ноль, К1