В Україні зникнуть пельмені. З'являться "равіолі"
Пельмені стануть равіолі. В Україні запроваджують новий Держстандарт на заморожені напівфабрикати. Аби пельмень міг називатися пельменем - м'яса і тіста у ньому має бути рівно 50 на 50. Так виробників хочуть змусити більше витрачатися на фарш.
Якщо поскупився на м’ясо - міняй назву - і пиши "равіолі". Ці стандарти мали ввести вже за два дні. Та через паперову тяганину - відклали до весни. Алла Щоличева перевіряла скільки м’яса насправді виробники зараз кладуть у пельмені? Та спробувала зліпити пельмень - за новим стандартом.
Пропорцію справжніх "м’ясних" ласощів ми спробуємо відтворити самостійно. Отже, ліпимо ідеальний пельмень. Із магазинного фаршу, та тіста власного приготування.
М’яса накладаємо стільки, що воно ледь-ледь вміщується на шматочку тіста. Хочемо пересвідчитися - що класичної формули п’ятдесят на п’ятдесят можна досягти лише при ручному виконанні. Наші пельмені готові. Далі рушаймо до магазину - обирати продукцію українських виробників. Купуймо ту, що найбільше смакує покупцям - в упаковках і на вагу. Все для чистоти експерименту.
Це лабораторія ветеринарної медицини. Тут перевіряють пельмені. Спочатку зважують кожен вид і всі дані старанно занотовують.
Озброївшись кухонними ножами, вони виконують майже ювелірну роботу. Відділяють начинку від оболонки. На третій порції - працівниці лабораторії приємно дивуються.
Коли м’ясо і тісто - у різних посудинах, знову зважування. Тепер черга фаршу.
Світлана Ломачинська, зав. відділу прийому зразків:
- У кожного виробника, кожний виробник, є кожне ТУ єсть різна маса виробу, і різна масова доля начинки до маси виробу.
Якби пельмені зварили, результат був би більш суворим, ділиться Олена. Вже не як лікар лабораторії, а як кухар.
Олена Невінниця, лікар ветеринарної медицини:
- Обычно при варке вес мяса уменьшаеться, то тесто может набраться водой, там влага попадает еще во внутрь пельменя как-то или что.
Справжніх класичних пельменів ми не знайшли. Навіть при ручному виконанні "кругленький" до ідеалу не дотягнув. Є над чим працювати. Щоб зробити за новим ГОСТОм з равіолі пельмень - виробникам необхідно класти більше фаршу, а нам вчитися тонше розкачувати тісто.
Алла Щоличева, Сергій Килимник, Павло Лисенко та Олексій Стеченко, К1